Івано-Франківський кримінальний "неформат": Побиття Ольги Фреймут, справа Галюка та "газовий терорист"


Цього року в Івано-Франківську відбулося кілька резонансних інцидентів, які не зовсім вписуються у правила злочинів та їхнього розслідування. Навесні побили Ольгу Фреймут, у вересні в міліціонера нібито кинули петарду, а зовсім недавно в місцевому коледжі прямо під час занять студентів атакували газовим балончиком.

 

Кривдників «Ревізора» не покарали

Недавно в Івано-Франківському міському суді поставили крапку у скандальній справі побиття відомої київської журналістки Ольги Фреймут. Нагадаємо, конфлікт стався у барі «Корида» ще 6 березня. Тоді знімальну групу «Нового каналу» силою виштовхали з кухні та пошкодили телекамеру. До міліції надійшли дві заяви: одна від керівників «Кориди», друга – від «Нового каналу».

Майже через три місяці слідчий Івано-Франківського міського відділу міліції виніс постанову про закриття кримінального провадження. Представники «Нового каналу» спробували оскаржити такий вчинок слідчого в суді. Проте в міському суді ухвалили закрити й це провадження.
 

Навчання з газом

Ще один резонансний інцидент стався у медичному коледжі медуніверситету, коли тамтешній другокурсник розпилив в аудиторії невідомий газ. Міліція дізналася про інцидент від лікарів – до обласної дитячої клінічної лікарні привезли учениць коледжу. Попередній діагноз – отруєння невідомою речовиною. Двох дівчат відпустили додому, а ще п’ятеро провели кілька днів у реанімації й неврології.

Згодом правоохоронці розповіли про обставини. Близько 12 години на перерві між парами в аудиторію коледжу, де перебували студентки першого курсу, зайшов другокурсник і розпилив невідому речовину. Дівчат опитали, ті вказали на одного й того ж хлопця, тож міліція вирушила до нього додому.

Виявилося, що горе-студент живе із бабусею й дідусем. Батьки – на заробітках за кордоном. Дід з бабою навідріз відмовилися впускати правоохоронців до квартири. Лише ввечері запевнили міліціонерів, що внук сам прийде до міліції.

Із міліцією молодик спілкується з адвокатом. Тим часом його вже відрахували з коледжу. Проти колишнього студента порушили кримінальну справу за частиною 1 статті 296 Кримінального кодексу України (хуліганство з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом). До ситуації підключилася прокуратура. Хлопця можуть оштрафувати на 8500-17 000 грн., арештувати на шість місяців або ж посадити на п’ять років.
 

Наїхали на протест

Ще одна резонансна газова атака відбулася в Івано-Франківську 10 вересня. Нагадаємо, тоді група молодих активістів протестувала проти обвинувачення франківського студента Станіслава Галюка в тому, що той 4 липня кинув петарду в міліціонера.

Під час вересневого протесту мітингувальники перекрили рух на вулиці Січових Стрільців. У цей час сюди під’їхала «Лада», водій і пасажир якої застосували сльозогінний газ і почали бити протестувальників. Тоді власники авто написали заяву до міліції про пошкодження свого майна, а мітингувальники – про використання проти них сльозогінного газу. Наразі справу досі розслідують. Недавно ініціатор вересневого мітингу Микола Гавриляк давав свідчення в міліції по заяві чоловіків із сумнозвісного авто. За його словами, наразі винуватцями виходять саме парубки з «Лади».

А що ж Галюк? Розслідування «петардової атаки» застопорилося на слідчому експерименті. Виявилося, що в міліціонера, якому петарда нібито поранила ногу, якимось дивом лишилися неушкодженими штани. Тож тепер незрозуміло, як відтворити це на практиці. Досудове слідство триває.

"Репортер"