Іванофранківці обурені «впорядкуванням» їхніх двориків «фахівцями» ЄРЦ


Люди не проти комунальних змін, особливо якщо ті зміни на краще. Ще навесні жителі багатоповерхівок у так званих спальних мікрорайонах Івано-Франківська зауважили, що комунальники взялися наводити лад із зеленими парканчиками під вікнами у міських двориках, які свого часу облаштували новосели і які віддавна були окрайчиками природи серед кам’яного засилля новобудов.

Згодом з’ясувалося, що замість зелених парканчиків, десятиліттями плеканих мешканцями багатоповерхівок, комунальники від КП «ЄРЦ» нічого кращого, окрім сокири, не запропонували для облаштування двориків, а після «наведення порядку» позалишали там голе поле. Та  замість належного реагування на скарги обурених людей ще й принижують їх, обзиваючи «хворими на голову»ѕ

До «Галичини» від імені мешканців будинку №52 (корпус №1 поруч із ЗШ №19)  на вулиці Гната Хоткевича надійшов лист від ветерана праці Марії ЯКИМЕНКО, якій 82 роки і яка з гіркотою описує «наведення порядку» працівниками «ЄРЦ» у дворі свого будинку:
— Ще 1982 року ми вселилися в цей будинок. За свої кошти люди посадили дерева і кущі. Тож зелений паркан весною зацвітав білим цвітом — квітнув бузок. Я на своє 75-річчя посадила яблуню і червону калину. Як кажуть, росла яблуня, цвіла калина. А як вийшла на пенсію, то мені подарували чудове деревце акації, яка цвіла двічі за літо рожево-малиновими китицями. Всі милувалися цією красою. Але цієї весни працівники «ЄРЦ», не порадившись з людьми, вирішили навести порядок.  Вирубали зелений паркан, яблуню, калину, бузокѕ Мовляв, розчищають територію. На невдоволення жителів не звертали увагу. А нещодавно — у жовтні знищили ще 12 саджанців акації, три кущі троянд і бузок. Тож тепер під нашими вікнами — поле. Сухі і небезпечні дерева стоять, а молоді — понищили. Замість того, щоб реагувати на прохання мешканців, працівники «ЄРЦ» роблять біду. 3 жовтня мешканці будинку (а також депутати, представники сусідніх будинків, журналісти та ін. — Авт.) багатоповерхівок вирішили запитати керівництво «ЄРЦ» про весь отой безлад, який творять їх підлеглі. Але людей на територію їхнього офісу в нашому мікрорайоні не пустили — три години простояли під парканом. Вийшов Вадим Войтик і сказав всім, що вони хворі на голову. Ми всі дуже обурені і просимо міську владу зупинити комунальне знущання.

...Після невдалого і скандального намагання людей відвідати євро-офіс «ЄРЦ» на початку жовтня цього року деякі найбільш активні жителі вулиці Гната Хоткевича 11 листопада одержали від заступника директора департаменту комунального господарства, транспорту і зв’язку виконавчого комітету івано-Франківської міськради Олега Федоренка відповідь, що «працівникам КП «Єдиний розрахунковий центр» вказано на нетолерантну поведінку з мешканцями житлового фонду». Проте досі ніхто з керівництва і працівників «ЄРЦ» публічно перед людьми не вибачився.

Свої дії з наведення порядку під вікнами п’ятиповерхівки на вулиці Гната Хоткевича, 52/1 працівники «ЄРЦ» пояснили мешканцям необхідністю дотримання норм — зелені насадження росли ближче, ніж за 15 метрів від будинку. Проте ніхто і словом не радився з людьми, які свого часу ті дерева садили і доглядали. Ми навідалися на вулицю Гната Хоткевича й оглянули той зелений окрайчик, який ще зберігся між будинком і територією освітнього закладу. Так, більшість дерев і кущів ростуть ближче визначених 15 метрів від п’ятиповерхівки. Але чому ж працівники «ЄРЦ» не побачили купи сміття під вікнами іванофранківців, які там горують і гниють ще з літа, чи огризки залізобетонних конструкцій за кілька метрів від стіни будинку? Кілька десятків років тому ніхто не радив жителям-новоселам, як озеленювати  свої залізобетонні помешкання. Самотужки купували саджанці, садили їх і доглядали. і сьогодні комунальники також не запропонували людям, окрім сокири, свої варіанти наведення порядку в двориках. Очевидно, вважають, що з жителями міста радитися не треба, а папери — найкраща форма спілкування.

24 листопада, попередньо погодивши електронний формат спілкування, ми звернулися до секретаря наглядової ради КП «ЄРЦ» Вадима Войтика, який на час підготовки статті до друку перебував за кордоном, з проханням підтвердити чи заперечити факт його нетолерантного спілкування з жителями вулиці Гната Хоткевича в Івано-Франківську 3 жовтня цього року, про що засвідчують люди у своєму колективному зверненні до «Галичини». Тож після надходження коментарів ознайомимо з ними наших читачів в одному з наступних номерів часопису.