Іванофранківці вимагають від Міндоходів спрощення процедури отримання ліцензій


На нещодавньому засіданні громадської ради при Головному управлінні Міндоходів в Івано-Франківській області представники інститутів громадянського суспільства обговорили шляхи спрощення процедури отримання ліцензій на здійснення торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами.

Як зазначив виконавчий директор Територіального відділення Всеукраїнської громадської організації  Асоціації платників податків України в області Анатолій Бойчук, актуальність цієї теми зумовлена, в першу чергу, численними зверненнями платників податків.

За словами представника бізнесу Івано-Франківщини,  для того, щоб отримати ліцензію або продовжити термін її дії на квартал, платник податку в числі необхідних документів зобов’язаний подати до Міндоходів в області копію платіжного доручення про оплату, завірену банком, з обов’язковою відміткою ДПІ про надходження коштів до бюджету, повідомляють «Бліц-Інфо» територіальні органи Міндоходів в Івано-Франківській області.

Однак, інформація про оплату наявна в базах даних Міндоходів. Такі вимоги передбачені статтею 34 постанови Кабінету Міністрів України від 19.05.96 №493 «Про Тимчасовий порядок видачі ліцензій на право імпорту, експорту спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів і роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами» та наказом Міністерства доходів і зборів України від 14.06.13 №161 «Про затвердження Інформаційних карток адміністративних послуг».

Крім того, обговорено порядок видачі ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами Головним управлінням Міндоходів в області. Керівник відомства Віктор Рахміль погодився з необхідністю вдосконалення процесу, зокрема, з доцільністю видачі ліцензій в усіх Центрах обслуговування платників податків області.

Отож, членами громадської ради прийнято рішення про направлення пропозицій до Міндоходів України щодо внесення змін до нормативних актів, які регламентують порядок видачі ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами з метою спрощення процедури їх отримання, у т.ч. шляхом делегування функцій видачі зазначених ліцензій районним ДПІ.