Кабмін попередили про соціальний вибух


Якщо влада не звертатиме увагу на зменшення населення, це завершиться соціальним вибухом у країні.

Про це Gazeta.ua сказав політтехнолог Тарас Березовець.

"Україна залишається серед найбідніших країн Європи. Це накладається на коротку тривалість життя чоловіків і жінок. Через поганий стан медичного обслуговування, екологію, стандарти харчування. Як наслідок — велика кількість захворювань, зокрема ракових.

Українці активно виїжджають за кордон. Ці тенденції особливо посилились із 2014 року. Молодь їде на навчання у Східну Європу і там залишається.

Треба бити в набат, тому що проблема депопуляції матиме надзвичайно трагічні довгострокові наслідки. Хто може приїхати в Україну з інших держав? У найгіршому випадку буде заміщення населення з країн Азії чи Африки. Ті, хто не матимуть змоги доїхати до ЄС, осідатимуть тут. Тому Україна крім втрати свого найактивнішого населення, отримає неприродні потоки із інших країн. А це може призвести до соціальних і релігійних конфліктів.

Без втручання цю негативну динаміку не зупинити. Якщо уряд дистанціюється, наслідки тільки погіршуються, все завершується соціальним вибухом. Бо не асимільоване населення в умовах безробіття може вдаватися до злочинного бізнесу, брати участь у терористичних організаціях.

В Україні ніхто на державному рівні проблему зменшення населення не вирішує. Для міграції у країну насамперед треба працювати із населенням сусідніх країн — Молдова, Росія, Білорусь, Грузія, Вірменія і Азербайджан. Де хоча б є мовна спорідненість. Із Росії йде колосальний відтік. Ми мали б стати місцем, куди б їхали етнічні росіяни, які тікають від незгоди із путінським режимом. Це найближчий історично народ попри всі мінуси щодо українсько-російської війни.

Повертати тих, хто поїхав на заробітки, виглядає утопічним. Вони робили це свідомо. Люди виїжджають назавжди. 1991-го говорили, що в Україну повернуться якщо не мільйони, то сотні тисяч наших емігрантів із Канади, США. Не поїдуть. Ті, хто виїхав у Європу, роблять все можливе, щоб там залишитись. Єдина категорія, із якою треба працювати, молоді спеціалісти, які їдуть на навчання. Їх перш за все держава має працевлаштувати", - каже експерт.