Кабмін скасував державне регулювання цін на основні продукти


Кабінет міністрів скасував державне цінове регулювання на ряд товарів і послуг з 1 липня 2017 року.

Про це йдеться у постанові від 7 червня 2017 року № 394, що оприлюднена на Урядовому порталі, пише Укрінформ.

"Уряд скасував державне цінове регулювання на ряд товарів і послуг. Зокрема, визнано такими, що втратили чинність, відповідні акти Кабінету міністрів України та внесено зміни до ряду постанов. Головна мета цих змін - зниження адміністративного тиску на бізнес, усунення надмірного втручання держави в економічні процеси, розвиток конкуренції та дебюрократизація (дерегуляція) у сфері ціноутворення", - йдеться в повідомленні.

Постанова набирає чинності з 1 липня 2017 року.

Дія постанови поширюється:

- на граничні торговельні надбавки до оптової ціни виробника на борошно, хліб, макаронні вироби, крупи, цукор, яловичину, свинину і м'ясо птиці, ковбасні вироби варені, молоко, сир, сметану, масло вершкове, олію соняшникову, яйця курячі не вище 15%;

- на граничні рівні рентабельності та торговельні надбавки на дитяче харчування, граничні розміри плати за послуги, що надаються у торговельних об'єктах, на ринках з продажу продовольчих та непродовольчих товарів;

- на граничні рівні цін, нормативи рентабельності (у розмірі не вище 20%) за надання в оренду торгових приміщень (площ), торговельно-технологічного та/або холодильного устаткування у торговельних об'єктах, на ринках з продажу продовольчих та непродовольчих товарів.

Зазначається, що рішення уряду також спростить процедуру зміни цін залежно від цінових коливань ринку, що дозволить виробникам швидше реагувати на зміни кон'юнктури.

Зокрема, Кабмін скасував обов'язок для виробників продовольчих товарів подавати в Держпродспоживслужбу обгрунтування необхідності зміни оптово-відпускних цін на свою продукцію.

Крім того, скасовано порядок формування цін на продовольчі товари (від 2008 року).