Кабмін визначив кому можна збирати гроші для збройних сил


Кабінет міністрів затвердив порядок здійснення публічного збору коштів для бійців, зазначивши, що кошти можуть збирати лише благодійні фонди або представники Міноборони.

Відповідна постанова уряду 30 червня затвердив прем’єр Арсеній Яценюк, пише УП

Затверджений порядок визначає механізм здійснення публічного збору благодійних пожертв у формі коштів або майна серед невизначеного кола осіб, зокрема з використанням рухомого (мобільного) зв’язку, засобів масової інформації або через благодійні організації для забезпечення бойової, мобілізаційної готовності, боєздатності та функціонування ЗСУ.

Згідно з постановою, публічний збір благодійних пожертв можуть здійснювати особи, які публічно збирають благодійні пожертви від імені благодійної організації або на користь благодійної організації від власного імені (через благодійні організації). Також особами, які здійснюють публічний збір благодійних пожертв від імені або на користь Міноборони та уповноваженими посадовими особами Міноборони з використанням засобів масової інформації.

Для збору коштів особи, які здійснюють публічний збір благодійних пожертв від імені благодійної організації, має бути нотаріально посвідчена довіреність керівника благодійної організації.

У довіреності повинні бути визначені, зокрема, цілі, місце і строк збору благодійних пожертв, порядок їх використання (здавання благодійній організації) та порядок загального доступу до фінансових звітів благодійної організації.

Особи, які здійснюють публічний збір благодійних пожертв на користь благодійної організації від власного імені, діють на підставі договору про благодійну діяльність, укладеного з такою благодійною організацією.

У договорі повинні бути визначені, зокрема, цілі, місце і строк збору благодійних пожертв, порядок їх використання (здавання благодійній організації), порядок загального доступу до фінансових звітів благодійної організації та відповідальність сторін у разі порушення умов договору або порядку використання пожертв.

Збір благодійних пожертв готівкою здійснюється виключно в місцях, визначених у довіреності керівника благодійної організації або договорі про благодійну діяльність, укладеному з благодійною організацією.

Установлення скриньок у торговельних центрах або інших громадських місцях може здійснюватися за умови забезпечення належного контролю за їх збереженням.

Не допускається здійснювати збір благодійних пожертв готівкою у місцях, що призначені для руху транспортних засобів.

Розкриття скриньок здійснюється в службовому приміщенні благодійної організації комісією, склад якої затверджується керівником благодійної організації. До складу такої комісії можуть включатися представники громадських об’єднань (за згодою).

За результатами розкриття скриньки комісією складається акт, в якому відображається інформація щодо суми зібраних благодійних пожертв готівкою.

Після складення акта готівка обліковується і здається в касу благодійної організації та/або зараховується на банківський рахунок благодійної організації.

Благодійні організації, які здійснюють публічний збір благодійних пожертв від імені або на користь Міноборони, перераховують зібрані благодійні пожертви готівкою на спеціальні реєстраційні рахунки Міноборони в останній робочий день кожної декади календарного місяця.

Особи, які здійснюють публічний збір благодійних пожертв від імені або на користь Міноборони, діють на підставі договору про благодійну діяльність, укладеного з Міноборони.

У договорі повинні бути визначені, зокрема, цілі, місце і строк збору благодійних пожертв, порядок їх цільового використання, обліку, звітності та зарахування коштів на спеціальні реєстраційні рахунки Міноборони, а також відповідальність особи, яка здійснює публічний збір благодійних пожертв, перед Міноборони в разі порушення умов договору або порядку використання таких пожертв.