Калушан просять не купатися у соляних розчинах Домбровського кар'єру


Калуська міська рада закликає мешканців міста перестати купатися у соляних розчинах Домбровського кар’єру, хвостосховища №2 та шламонакопичувача. Таке купання може бути шкідливим для здоров'я.

Шановні калушани! Набирає розголосу інформація про те, що дуже корисно для здоров’я купатись у соляних розчинах Домбровського кар’єру, хвостосховища №2 та шламонакопичувача, що немає потреби їхати в далеке Солотвино чи на Мертве море, оздоровитись можна тут, на місці постійного проживання. Застерігаємо вас, що Домбровський кар’єр, хвостосховище №2 та шламонакопичувач — це технічні водойми, призначення яких зовсім інше, а не як місця для купання”, — йдеться у зверненні, яке цитують ”Вікна”.

Зазначається, що до сьогоднішнього дня склад розсолів не вивчений, особливо по мікроелементах. Крім того, в період інтенсивного розвитку хімічного виробництва в Калуші на вищевказані об’єкти ВАТ «Оріана» звозились напівлегально відходи від хімічних виробництв, як в рідкому, так і в твердому стані.

Вплив на організм людини таких розсолів, їхню токсичну, канцерогенну чи іншу негативну для людини дію ніхто не вивчав”, — наголошують у міській раді, додаючи, що наслідки купання в таких водоймах можуть бути небезпечні для здоров’я, бо токсичні речовини можуть накопичуватися в організмі певний час, а потім виникають різні складні захворювання.

Ми наполегливо рекомендуємо утриматись від купання в цих технічних водоймах”, — йдеться у повідомленні.