Калушани через інтернет шукатимуть гроші для впорядкування єврейського кладовища


Гімназисти опитали місцевих жителів та підготували кошторис упорядкування, але реалізувати ідею так і не вдалося.

Калуські гімназисти поки ідею в життя не втілили, розповіла Ольга Дороніна, заступник директора Калуської гімназії імені Дмитра Бахматюка, передають "Вікна".

Така ідея для гімназистів є дуже особливою, адже цвинтар розташований біля гімназії і є обличчям міста.

Загалом за сприяння корпусу миру із США у Калуші реалізується проект щодо відновлення історичної пам'яті про єврейську общину.

Зокрема, йдеться відновлення огорожі навколо єврейського цвинтаря, а також встановлення пам'ятника на місці масових розстрілів євреїв, підтримання цвинтаря у відповідному стані. Для цього буде відкрита платформа, на якій планується збір коштів.

Про такі проекти йшлося під час приїзду у Калуш Бернарда Дічека, батьків-євреїв якого у Другу світову врятувала калуська родина.

Планують також встановити меморіальні дошки на тих будівлях, які до початку Другої Світової війни належали євреям. У планах — віднайти старі будівлі, які були синагогами.

Тетяна Панькова, викладач факультету іноземних мов національного університету ім. Василя Стефаника, зазначає:

"Наразі ми знаємо про дві синагоги у Калуші, біля теперішнього готелю "Асторія", а також  приміщення історичного музею".

Довідка. Перед початком Другої Світової війни, лише в Калуші без сіл району мешкало 6 тисяч євреїв, після окупації міста німецько-угорськими військами розпочалось їх масове винищення, вижило лише 17 калуських євреїв.