Калуська художниця розписала гігантську писанку «Ранкова зоря»


У квітні в Києві відбудеться Фестиваль Писанок -— фестиваль писанкового шаленства. Це виставка національного мистецтва, яка триває не лише у столиці, а подорожує впродовж року по всій Україні та за кордон.

Організатори запропонували розписати писанку-мальованку в традиційному стилі та Великоднього зайчика. Зайчик розписується в авторському стилі, писанка – в традиційному, інформують «Вікна».

Участь у виставці візьме і писанка з Калуша у виконанні художниці Вікторії Гетьманської.

За її словами, дві восьмираменні зірки на писанці — це знак сонця. У давнину зорю також пов'язували з Великою богинею, чий чоловік — божество неба, місяць. Стародавнє зображення півмісяця з зіркою символізує цю пару. В українському фольклорі зіронька — це символ дівчини, місяць — символ парубка. В українських обрядових піснях зоря оспівана як панна-красуня. На світанку вона розсипає по луках і садах срібну й перлинну росу. Вікторія Гетьманська розповідає:

"Зорю зображають по-різному. Буває п'яти- шести- семи-, восьмираменна. Шестикутна зірка з'явилася ще на початку Неоліту. Це знак шести сторін горизонту, проте співвіднесених не з землею, а з небом. Це також знак року: дві половинки по шість місяців. Зображення шестираменних зірок поширені у традиційному різьбленні українців. Восьмикутна зірка часто присутня на українських вишивках і ткацьких виробах".

Містить в собі косий хрест, прямий хрест, а також лівосторонню і правосторонню свасті. В народній символіці — незмінний символ любові. Подарувати писанку з ружею означало освідчитися в коханні.

 

Подарувати писанку з ружею означало освідчитися в коханні. Рожевий колір — пом’якшений червоний, він об’єднує пристрасть і чистоту. Цей колір асоціюється з романтикою, свіжістю, витонченістю і ніжністю. Художниця розповідає, що мала інший задум:

"Спершу була ідея виконати лемківську писанку, білими вкрапленням по рожевому, такі мені дуже подобались в дитинстві. Але не хотілось копіювати, тому залишила рожевий колір. Мені подобається зображати зорю, як солярний символ, від неї йде особлива енергетика. На попередній писанці , яка мандрувала до Києва, теж були елементи руж, тому я її назвала «Карпатські зорі». І на писанці, яку розписувала для Калуша, теж зобразила восьмираменну зорю".

В писанці використані елементи Сокальського району Львівщини, але в інтерпретації художниці:

"В основу поліг рожевий колір , тому що зима виснажує своїм безбарв’ям. А ще в мене періодично змінюються улюблені кольори, мабуть це залежить від якогось внутрішнього емоційного стану, на даний час це став – рожевий".

Назву писанку «Ранкова зоря», каже Вікторія Гетьманська. Сьогодні ж писанка помандрує до Києва.