Канадський досвід з підтримки бізнесу представили в Івано-Франківську


12 жовтня провідний спеціаліст з бізнес-стратегій управління з питань сталого розвитку економіки мерії міста Едмонтона (провінція Альберта, Канада) Кент Мак-Маллін відвідав Івано-Франківськ з тим, щоб зустрітися з представниками бізнес-спільноти, громадських організацій, муніципальними посадовцями та поділитися канадським досвідом щодо сприяння розвитку бізнесу.

Як зазначають представники Проекту "Партнерство для розвитку міст" проміс / pleddg​, за підтримки якого і відбулася зустріч, Івано-Франківськ – місто з дуже гарною динамікою розвитку. Канадський Едмонтон зокрема та провінція Альберта загалом – території, які також стрімко розвиваються. В Едмонтоні мешкає 880 тис. осіб і це місто нафтовиків (з розвиненою нафтопереробною промисловістю). Така специфіка має позитивний вплив на міські проекти з підтримки малого і середнього підприємництва (МСП). Адже, місто володіє достатнім фінансовим ресурсом, який, серед іншого, спрямовується і на розвиток підприємницьких ініціатив та діючих бізнесів.

Як відмічає канадський гість, процес розвитку МСП має 5 складових від зародження бізнес-ідеї та її вирощування до зміцнення та самостійного життя:
Інкубатор – Наставництво – Кураторство – Комерціалізація – Самостійність
На першому етапі зародження бізнесу початківцю допомагає Центр підприємництва провінції Альберта BusinessLink – неприбуткова організація, що фінансується урядами Канади та Альберти та має представництво в Едмонтоні. В середньому 800 осіб в місяць відвідує цю організацію. Тут можна отримати консультації як при особистій зустрічі, так і в режимі онлайн, з найрізноманітніших питань – з чого і як почати, як написати бізнес-план тощо. Серед іншого – це проведення досліджень, освіта та навчання, заходи для малого бізнесу.

На етапах наставництва й кураторства підприємці потрапляють до Startup Edmonton – це своєрідний підприємницький комплекс та громадський центр, що надає підприємцям та розробникам продуктів можливість отримати нові навички, доступ до бізнесового співтовариства. Все заради того, щоб помогти у перетворенні ідеї в бізнесовий проект. 
Для діючих бізнесів на допомогу приходить BizPal – джерело онлайн-інформації про дозволи і ліцензії, що потрібні для ведення підприємницької діяльності. В цій системі, що працює в режимі 24/7, підприємець проходить декілька кроків (вводить місце розташування бізнесу, його тип, деяку загальну інформацію про свій бізнес). На виході він отримує індивідуальний список необхідних дозволів, ліцензій та інших вимог, специфічних для його конкретної бізнесової діяльності. Цей список включає в себе основні відомості та посилання на більш детальну інформацію, наприклад, завантаження бланків, якщо такі є. Послуга є результатом тісної співпраці між федеральною, провінційною/територіальною та муніципальною владами. Більша частина фінансування надходить від Уряду Канади, а муніципалітети сплачують комісію, розмір якої залежить від кількості населення.

Черговим кроком підтримки бізнесового проекту є перетворення його в джерело прибутку, тобто комерціалізація. Тут діє, зокрема, TecEdmonton – це спільне підприємство міста Едмонтона та Університету Альберти. Має велику базу даних інвесторів та прискорює зростання нових технологічних компаній через залучення фінансування. Проводить конкурс бізнес-планів з призовим фондом 200 тис. доларів. Також об’єднує дві найбільші мережі бізнес-ангелів Канади.

Коли вже бізнес дістається до п’ятої сходинки – самостійності – Едмонтон пропонує програми збереження та розширення. Це, для прикладу, програми відвідування об’єктів, експортні програми, зони відродження бізнесу, програма покращення фасадів, програма «Магазин на розі», а також залучення бізнесів для формування ланцюга постачання та організація заходів для отримання додаткових фінансових ресурсів за рахунок прямого, непрямого та опосередкованого економічних впливів (наприклад, вплив витрат туристів).

Загалом в ході жвавої дискусії учасники дійшли спільної думки, що українська система підтримки МСП – це багато задокументованих у різних програмах заходів, більшість з яких залишаються деклараціями. Тому цікавим є канадський досвід, коли декілька реальних програм/проектів охоплюють весь спектр послуг для бізнесу – від моменту зародження та плекання підприємницької ідеї до самостійного життя успішного бізнесу.