Канатки та автобани: Як розвиватиметься Прикарпаття у найближче десятиліття


На черговій сесії обласної ради депутати затвердили схему планування території Івано-Франківської області: транспортні магістралі, видобуток природних ресурсів, індустріальні центри, вузькоколійки, розвиток рекреації та багато іншого.

«Галицький кореспондент» з’ясовував, як розвиватиметься область у майбутньому.

Схема планування території області – це основний містобудівний документ регіонального рівня, необхідний для розробки соціально-економічних програм як області в цілому, так і кожного району зокрема, пояснює заступник начальника управління архітектури та містобудування ОДА Ігор Шевчук.

Мова йде про довгострокову перспективу. Дослідну роботу для цього провели фахівці «Українського державного науково-дослідного інституту проектування міст «Діпромісто» за тими вихідними даними, які надавали практично всі обласні і районні організації та установи.

Представлений документ можна вважати основоположним при розробці генеральних планів різних населених пунктів нашого краю. Але зібраний у схему матеріал не є каноном – постійно вестиметься моніторинг щодо оновлення його у тій чи іншій галузі.

Рекреація

Специфіка розвитку Івано-Франківщини – рекреаційно-оздоровчий сектор. Чисельність зайнятого у цій сфері населення складає орієнтовно 30%. Щороку цей показник зростає, а кількість закладів охорони здоров’я та відпочинку постійно збільшується. Ми наближаємося до європейських стандартів, наприклад, Австрії та  Франції, де в сфері обслуговування залучено приблизно 40% жителів.

Основні концептуальні моменти розвитку області визначені на схемі відповідними позначками. Можна побачити, що вздовж кількох районів – Долинського, Богородчанського, Надвірнянського та Верховинського – тягнеться гірський хребет. Це та лінія, вздовж якої будуть функціонувати заклади оздоровлення та рекреації.

Для підвищення туристичної привабливості регіону заплановане використання двох вузькоколійок. У Вигоді на Долинщині їздить так званий «Карпатський трамвайчик», аналогічні – передбачені з Надвірної до села Зелена, а також на Рожнятівщині з селища Брошнів-Осада до Осмолоди.

Для подальшого розвитку рекреаційної зони необхідно ліквідувати ту промисловість, яка наразі є небезпечною, наголошує Ігор Шевчук. Зокрема, передбачені заходи для зменшення викидів Бурштинської ТЕС, наразі триває реконструкція фільтрів, обладнання станції. У Калуші невизначеною залишається ситуація з Домбровським кар’єром, окремими зонами. Це село Сівка-Калуська, сам Калуш, адже територія розміщена над гірничими розробками, землі осідають.

Індустрія

Схемою передбачено, що Івано-Франківськ, Коломия та Калуш – активні міста в економічному розвитку, які формують одну велику промислову агломерацію. Основа виробництва – високоточне машинобудування, станкобудування, легка та харчова промисловість.

Водночас ці міста впливатимуть і на інші населені пункти, ледь не на половину області. Зона впливу Івано-Франківська сягає Лисця, Надвірної, Тлумача, де будуть створюватися філії, відділення основних виробничих об’єктів. А це, в свою чергу, означає формування зон для наукового потенціалу, обслуговування, пояснює фахівець.

А ще для обслуговування цих об’єктів передбачається будівництво мережі об’їзних доріг. Одна з таких доріг уже будується в Заболотові. Крім того, будівництво планується в найскладнішому транспортному місці – Делятині, де концентрується велика кількість транспорту. У Долинському районі об’їзна дорога запланована поблизу селища Брошнів-Осада.

Рекомендації фахівців надавалися окремо для кожного населеного пункту. Наприклад, Рогатин розміщений на перетині ряду важливих транспортних артерій. Тут пролягає важлива національна траса М12, яка з’єднує Стрий з Тернополем. А ще – траса Львів-Чернівці. Тож Рогатин є транспортним вузлом, де можна облаштовувати об’єкти придорожнього сервісу: шиномонтаж, мотелі, території для відстою транзитних транспортних засобів. Крім того, місто межує з туристичною зоною «Роксолана», тож на околицях і в самому районному центрі слід передбачати об’єкти відпочинку, заклади оздоровчого характеру.

Видобування

Розвиток видобувної галузі є частиною стратегії цілої держави в питанні енергетичної незалежності. На всій території області ведуться геолого-розвідувальні заходи, у перспективі будуть освоюватися Косівський та Верховинський райони. Відтак на схемі, попри відомі родовища в Надвірнянському та Долинському районах, з’являються локальні на Косівщині (Баня-Березів, Нижній Березів), в Яремчанській зоні біля Микуличина. А от розробка родовищ сланцевого газу в цих матеріалах не передбачена.

АПК

Актуальним для області залишається розвиток агропромислового сектору. Продукція, яка виробляється у приватних домогосподарствах, здебільшого постачається у міста краю. Розвиваються й окремі напрямки. У Калуському і Рогатинському районах – свинарство, у Тлумацькому і Городенківському – тваринництво. Зернові культури вирощують у Снятинському, Тлумацькому, Городенківському, Рогатинському районах.

Сполучення

Транспортну мережу області вже реконструюють, розширюючи проїзні смуги та підвищуючи категорії доріг. Територією Івано-Франківщини передбачений транспортний коридор міжнародного значення «Європа-Азія» – автомагістраль, що починається у Франкфурті і закінчується в Алма-Аті. Прикарпаттям ця дорога пройде від Вишківського перевалу через Долинський, Рожнятівський, Калуський і Галицький райони з виходом на Тернопіль. Інша автомагістраль планується у крітському напрямку, вона з’єднає Балканський регіон з Мінськом.

Ще один аспект розвитку транспортного сполучення – перспектива будівництва залізничної колії, яка відповідатиме міжнародним стандартам. Вона йтиме майже паралельно існуючій і зв’язуватиме Варшаву та Бухарест.

На перетині транспортних артерій будуть формуватися транспортні вузли, де передбачається будівництво різного виду обслуговуючих об’єктів, логістичних центрів, об’єктів виробництва та відпочинку. Одним з пріоритетних напрямків розвитку області є відкриття міжнародного переходу в Шибене Верховинського району на територію Румунії.

Всі рекреаційні зони у перспективі будуть об’єднані регіональною дорогою з початком у Мислівці Долинського району. Окрім того, у населених пунктах уздовж річок Дністра, Лімниці, Бистриць та інших запроектовані рекреаційні туристичні зони. Це будуть місця відпочинку як для приїжджих туристів, так і для місцевого населення.

Також заплановане відновлення аеропорту в Косові. Наразі він перебуває у приватних руках, ним користується обмежене коло осіб, є відповідна техніка для обслуговування малої авіації. Нині також триває відновлення Коломийського аеропорту, але це стратегічний об’єкт Міністерства оборони і про цивільну авіацію там поки що не йдеться. Водночас майже у кожному райцентрі заплановане будівництво вертолітних майданчиків – на необхідності функціонування таких об’єктів наголошують працівників служби надзвичайних ситуацій та екстреної медичної допомоги.

Крім того, однією з пропозицій розробників схеми планування території Івано-Франківщини є створення канатної дороги між Яремче та Буковелем на висоті 25 метрів. Необхідність її будівництва пояснюють тим, що нині дорога Мукачево-Львів сильно завантажена, тож для поліпшення ситуації на ній і пропонують збудувати 15-кілометрову канатку.

Поки що все це лише плани, але не виключено, що у найкоротші терміни вони будуть втілені у життя.