Канатна дорога та гелікоптерні майданчики: Як розвиватиметься транспорт на Прикарпатті


26 жовтня в Івано-Франківську презентували генеральну схему планування території області.

Експерти з транспортної системи показали майбутню транспортну інфраструктуру області, інформує кореспондент Бліц-Інфо. Слід зауважити, втілювати цей масштабний проект планують до 2036 року.

За їхніми словами,  на сьогодні залізничний транспорт є основним в області. Тож на перспективу передбачається електрифікація та прокладання другої колії на двох залізничних маршрутах: Ходорів-Івано-Франківськ та Делятин-Мамалига.

Залізнична колія європейського зразка буде проходити через територію Калуського, Тисменицького, Богородчанського, Коломийського, Снятинського районів  та Івано-Франківська. У Снятині, Коломиї, Івано-Франківську, Калуші будуть збудовані залізничні станції біля автодоріг, для розміщення логістичних центрів державного значення.

Також передбачено відродження залізничної колії в Долинському,  Надвірнянському та Рожнятівському напрямку.

Наша область єдина в Україні, яка має спільний кордон з іншою країною, проте немає своїх пунктів пропуску. Тому в проекті передбачено будівництво автомобільного пункту перетину кордону «Шибене» на україно-румунському кордоні та будівництво регіональної автодороги між цим пунктом та Верховиною.  

Планується також покращити дорожню інфраструктуру. Зокрема, будуть створені два транспортні коридори.

Окрім того на території області буде збудована платна автодорога європейського зразка, яка проходитиме через Долинський, Рожнятівський,  Калуський та Галицький райони. Проте також буде система альтернативних безкоштовних доріг.

Також планується будівництво 14 кілометрової канатної дороги з Яремче до Буковелю, яка працюватиме цілорічно.

Не залишиться без уваги і повітряний транспорт області. Зокрема запланована реконструкція аеропорту «Івано-Франківськ», терміналу, території навколо летовища та будівництво готелю. Також планується будівництво великого транспортного терміналу аеропорту. Окрім того розглядається можливість відновлення роботи аеродрому в с. Смодник. Косівського району. В рамках транспортної програми буде збудовано і 17 гелікоптерних майданчиків.