Кандидат від "Самопомочі" судиться з колегою-сумісником за крісло депутата прикарпатської облради


Сьогодні, 10 грудня в Івано-Франківському окружному адміністративному суді розпочалося судове засідання у справі «депутатів-сумісників».

Кандидат у депутати обласної ради від Об'єдання "Самопоміч" Марія Ткачук звернулася з позовом до суду щодо її реєстрації депутатом обласної ради замість її колеги. Адже її однопартійця, депутата облради Сергія Коцюра було призначеного першим заступником Коломийського міського голови. За словами кандидатки, Коцюр визнав це на засіданні ОВК перед представниками ЗМІ, інформує кореспондент Бліц-Інфо

Своє звернення Ткачук аргументувала тим, що відповідно закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», до виконавчого комітету ради на постійній основі входять усі заступники сільського, селищного, міського голови. Окрім того згідно ч. 7 ст. 51 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні» на осіб, які входять до складу виконавчого комітету ради на постійній основі, поширюються вимоги щодо обмеження сумісності їх діяльності з іншою роботою, встановлені для сільського, селищного, міського голови. А згідно ч. 4 ст. 12 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні», сільський, селищний, міський голова не може бути депутатом будь-якої ради. Тож, вимагає від суду, щоб правова справедливість була встановлена і її признали депутатом обласної ради замість Коцюра.

Сергій Коцюр на засідання не з'явився, так само як і представник третьої сторони - обласної виборчої комісії. Представник позивача запевнив колегію суддів, що справа може розглядатися і без присутності новообраного депутата, адже це не порушує його прав. Свою думку адвокат аргументував тим, що Сергій Коцюр за законом  втратив свої депутатські повноваження, коли став заступником міського голови. Саме тому його клієнтка вимагає, щоб суд прийняв рішення про реєстрацію її депутатом оласної ради, адже саме вона наступна у партійному списку "Самопомочі".

Також позивач пояснила суду, що ОВК відмовилась приймати заяву про реєстрацію її депутатом облради замість Сергія Коцюра, який є сумісником. Тож вимагає у суді скасувати рішення ОВК і визнати її депутатом облради.

Вислухавши аргументи позивача, суд оголосив перерву до 13:30 і відправився до нарадчої кімнати приймати рішення.

Цікавим є той факт, що Сергій Коцюр не єдиний депутат-сумісник у новообраній Івано-Франківській обласній раді. Також поєднують посаду заступника міського голови та депутата облради Олександр Левицький з "Батьківщини" та Микола Вітенко (ВО"Свобода"). 

До теми: Прикарпатським обранцям вручили посвідчення та значки, незважаючи на замінування адмінбудинку