Капітану Нацгвардії з Боднарова протезують у США обидві кінцівки


Капітан Микола Левкун — 31-річний гвардієць, уродженець села Боднарів Калуського району, який весною 2017 року був поранений поблизу Торецька. Він фактично втратив дві ноги.

У 2003 році Микола Левкун склав присягу як солдат строкової служби дислокованого в Тернополі підрозділу Галицького з’єднання Внутрішніх військ. Звільнившись у запас, повернувся до рідного села Боднарів. Незабаром уклав контракт про проходження служби у місцевій частині Внутрішніх військ.

Через п’ять років вступив до Національної академії Нацгвардії України. Після закінчення навчання у 2012 році тоді лейтенант Микола Левкун продовжив службу на посаді курсового офіцера командно-штабного факультету, інформують"Вікна".

З початку бойових дій на сході України вже у травні 2014 року Микола Левкун був направлений на Донбас. Упродовж трьох років служби у загоні мав за плечима понад 10 довготривалих відряджень у військову зону. Під час останнього відрядження він вже командував групою спецназу. Під час одного із завдань вибухнула вибухнула протипіхотна міна. Гвардійці наклали на обидві кінцівки командира кровоспинні турнікети і 5 кілометрів несли на руках, щоб доставити на «базу». Миколу Левкуна було дислоковано до військово-медичного клінічного центру у Харкові, де впродовж двох місяців він переніс 9 операцій. На жаль, врятувати ноги гвардійцю не вдалося.

Указом Президента України №216/2017 від 17 серпня 2017 року капітана Миколу Левкуна було нагороджено орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.

У ці дні Микола Левкун перебуває у Нью-Йорку, де очікує на реконструкцію бедра, а згодом — протезування обох ніг. Про це повідомила волонтерка Ірина Ващук:

«Сьогодні 2 гарні новини. Поранений солдат Юліан Циганко прилетів до Відня(Австрія) та поранений офіцер Микола Левкун прилетів до Нью Йорка. Ми спонсоруємо обох солдат. Юліану... будуть робити пластичну операцію на кишківник і хлопець зможе повернутися до повноцінного життя після кульового поранення в живіт. Наш рахунок до сплати $6,208. На Миколу чекае реконструкція бедра і після протезування обох ніг. Ми Revived Soldiers Ukraine вже за деякий час почнемо збирати кошти на протезування Миколиних ніг в розмірі $10,000 за обидва протези».

Як повідомлялось раніше, у Боднарівській школі, де навчався Микола Левкун, учні зініціювали Скриньку добрих справ, куди охочі мали нагоду вкинути кошти для постраждалого військового.