“Карпатнафтохім” тестує імпорт бензину через море


Калуське нафтохімічне підприємство в червні вперше почало імпортувати прямогонний бензин (нафту) морським транспортом.

Всередині червня через Одеський порт було переправлено 5,3 тис. тонн. Перевалка здійснювалась через термінал "Одесанафтопродукт", підконтрольний групі "Приват", інформують "Вікна" з посиланням на enkorr.

Виробником прямогонного бензину є Бургаський нафтохімічний комбінат (Болгарія), що належить компанії "Лукойл". Продавцем виступив міжнародний трейдер Trafigura. Голова компанії "Техінсервіс" Ігор Щуцький зазначив, що поставка морем — це диверсифікація системи забезпечення сировиною:

"Зараз ми працюємо у тестовому режимі, щоб детально вивчити і спробувати даний напрямок. Буде ще декілька танкерів".

Нагадаємо, "Карпатнафтохім" використовує прямогонний бензин в якості сировини для виробництва етилену. Щомісячно компанія імпортує 40 тис. тонн нафти. Всього за 5 місяців 2018 року завод отримав близько 200 тис. тонн ресурсу. Цей об'єм був доставлений залізничним транспортом із Росії та Білорусі.

Довідка. В червні 2017 року "Карпатнафтохім" відновив виробництво після п'ятирічного простою. Запуск виробництва відбувся завдяки впровадженню в Україні світової практики оподаткування нафтохімічної сировини. Зокрема, в грудні 2016 року в Податковому кодексі України був розширений перелік сировинних позицій, які обкладаються нульовою ставкою акцизного податку в разі подальшої переробки. До прямогонних бензинів і дизельного палива були додані зріджені гази і бутан.

У квітні 2017 року Кабмін визначив для "Карпатнафтохіму" квоти на поставку сировини: зріджений газ — 1 070 млн. л в рік; прямогонний бензин — 1 170 млн літрів в рік; дизельне паливо — 985 млн. л в рік. Переробка кожного із зазначених обсягів може забезпечити випуск 250 тис. тонн етилену на рік.