Каски вдарили барабанним боєм: Працівники Бурштинської ТЕС вийшли на протест


Енергетики вважають, що власники «ДТЕК» не виконують своїх інвестиційних зобов’язань та умов колективного договору

Працівники Бурштинської ТЕС минулого четверга провели попереджувальну акцію протесту — вони вимагають від власників «ДТЕК» підвищення заробітної плати на 100 відсотків, повернення надбавок за вислугу років, виплати разової грошової допомоги на час відпустки і приведення штатної чисельності до рівня, що був на 1 січня 2015 року. 
Сама попереджувальна акція відбувалася в обідню перерву, пише газета Галичина. Енергетики, які працювали на зміні, вийшли з цехів станції і, присівши перед адміністративним корпусом, мовчки якийсь час стукали касками по бетонці під’їзної дороги. До них приєдналися ще щонайменше 150-200 працівників станції, які стояли за зачиненими воротами, що ведуть на ТЕС. По завершенні акції трудівники передали свої вимоги керівникові «ДТЕК Бурштинська ТЕС» та водночас в. о. генерального директора ПАТ «ДТЕК Західенерго» Андрієві Шувару.

Голова профкому Бурштинської ТЕС Руслан КАРВАЦЬКИЙ у коментарі журналістам так пояснив, чим обррунтовують свої вимоги енергетики:

— Структурні підрозділи не лише Бурштинської, а й Добротвірської ТЕС (обидві станції входять до складу ПАТ «ДТЕК Західенерго». — Авт.) ухвалили рішення вимагати підвищення зарплати на 100 відсотків. Чому? Фірма, яка купила станцію, — прибуткове підприємство — у 2012 р. зобов’язувалася підвищувати зарплату на індекс інфляції. За три роки він становив 85 відсотків. Плюс 15 відсотків — це зменшення фонду оплати праці працівників ТЕС, що відбулося за цей час. Це з одного боку. З другого, в колективному договорі пунктом 3.4., який згодом скасували з порушенням процедури, передбачалося, що зарплата працівників станції має щороку підвищуватися на 25 відсотків. За 4 роки — 2012-2015 рр. — це також виходить 100 відсотків. Але власники станції цього інвестзобов’язання не виконали.

Ми вимагаємо також повернення виплати надбавок до зарплат за вислугу років. У нас є фахівці, які відпрацювали 20 і більше років. Люди розраховуються і їдуть до Польщі на роботу. У бригадах мало б бути 14 осіб, а насправді є 8, які працюють за себе і за тих, кого скоротили або ж виплатили 9 середніх зарплат для того, аби тільки люди звільнилися. А кадри мусять бути, бо в нас складне обладнання і нам потрібні спеціалісти. Щоб підготувати молодих, потрібен час. Два-три роки. Тому ми і ставимо вимогу, щоб повернули надбавку за вислугу років. Як це є на залізниці, у суддів, прокурорів, учителів, медиків. Представники адміністрації вже розрахували, що на ці виплати потрібно приблизно 3 млн. грн. Оскільки орієнтовно 3 млн. грн. «ДТЕК» зекономив за рахунок того, що до Податкового кодексу були внесені зміни і зменшено суму сплати єдиного соціального внеску, то власники компанії, на наш погляд, могли б ці кошти якраз додати на виплату надбавок за вислугу років.

Крім цього, раніше, коли працівники станції йшли у відпустку, вони отримували разову грошову допомогу. і могли із сім’єю  поїхати на відпочинок. Так само, як це роблять судді, прокурори, працівники органів державної влади. Нам цієї допомоги не виплачують. Але це теж не складно зробити. Насамкінець вимагаємо, щоб штатну чисельність привели у відповідність до тієї, яка була на 1 січня 2015 р. Чому? Коли «ДТЕК» у 2012 р. придбав компанію «Західенерго», то в колективі працювало 9 000 робітників і спеціалістів. Нині нас близько 5 000. Тобто дуже багато працівників скоротили, а додаткове навантаження лягло на тих, хто залишився.

— Чи платять енергетикам за те, що вони працюють з додатковим навантаженням?

— Ні. Колективу сказали, що платитимуть за інтенсивність. Але оскільки ми все ж вийшли на попереджувальну акцію протесту, то від цього відмовилися. Всі ті покращення, які власники й адміністрація «ДТЕК» мали намір зробити, як нам сказали, тепер реалізовувати не будуть, оскільки люди вийшли протестувати.

Але ми будемо вимагати повернення ПАТ «Західенерго» у державну власність. Маємо приклад «Центренерго», — це державне підприємство. Таке ж, як і «Західенерго». Але колектив має прибутки. 

Нам розповідають, що лише пенсіонерам на місяць виплачують 300 тис. грн. Справді. Але виплачують лише 4 рази на рік, а згідно з колдоговором мали би платити щомісяця. То порахуймо: 4 місяці платять, а 8 — не платять. Це 2,5 млн. грн., які власники «ДТЕК» забирають у пенсіонерів, бідних людей, яких у нас на станції на обліку є орієнтовно 1,8 тисячі.

Крім того, наш власник (Рінат Ахметов. — Авт.) проживає на вулиці Ударній, 19 у м. Донецьку. Коли ми хотіли надіслати йому листа, щоб повідомити про ситуацію на станції, то виявилося, що пошта його взяти не може, оскільки ця територія нині не підконтрольна Україні.

— «ДТЕК Бурштинська ТЕС» збиткова?

— Подивімося, як розвивалися події. Коли була влада В. Януковича і він «роздавав» підприємства своїм друзям, то 45 процентів акцій нашої станції продали за 1,9 млрд. грн. А місячний виторг Бурштинської ТЕС — 2 млрд. грн. Запитаємо: чи хтось із бізнесменів продав би власний магазин чи завод за суму їх місячного доходу? Це по-перше. По–друге, у 2013 р. колектив Бурштинської ТЕС отримав 600 млн. грн. чистого прибутку. Це тоді, коли були Янукович і Партія регіонів. А за 2014 рік ми отримали збитки в розмірі 80 млн. грн., за 2015-й — аж 2,4 млрд. грн. Тепер нам пояснюють, що компанія, мовляв, не має фінансових можливостей підвищити працівникам зарплату на рівень інфляції, платити пенсіонерамѕ «Немає фінансових можливостей» — це такий собі «чарівний» вислів. Але, з другого боку, ми віддаємо комерційній фірмі, що, до речі, теж зареєстрована у м. Дружківці Донецької області, суху золу по 149 грн. за тонну, а вона вже продає цементним заводам за ціною 359 грн. і має близько 200 грн. прибутку. Помножимо цю суму на 90 тис. тонн відвантаженої сухої золи — це 18 млн. грн. чистого прибутку, який могла б отримати станція, якби ми самі її реалізовували. Виглядає так, що збитки створюються штучно.

— Чи є механізм повернення Бурштинської ТЕС у державну власність?

— Є юридичні механізми. Зокрема, підписане 21 вересня 2011 р. М. Азаровим розпорядження №930 «Про виконання інвестиційних зобов’язань». У ньому зазначено, що зобов’язувалася виконати «ДТЕК». Наприклад, до 1 січня 2015 р. мала ввести установку для уловлювання азоту. До цього часу її так і не введено. Було зобов’язання про підвищення зарплати на індекс інфляції. Теж не виконано. Крім того,  ст. 21 Закону «Про електроенергетику» зобов’язує власників електростанцій страхувати всіх працівників, що працюють у шкідливих умовах. Наші енергетики не застраховані. 

Ми також звертатимемося до органів державної влади. Зокрема з тим, щоб на Бурштинську ТЕС приїхали фахівці держфініспекції і визначили, скільки насправді коштує тонна вугілля, видобутого шахтарем. За нашими даними, це 700-800 грн. Тож виникає запитання, чому нам його продають по 1,4 тис. грн. за тонну? А відтак у собівартості електроенергії частка витрат на вугілля займає 85 відсотків, а наша зарплата — лише 2 відсотки. Тоді коли у 2004 р. було 4 відсотки, а в країнах Заходу частка витрат на заробітну плату енергетиків становить 5-10 відсотків.

Коментар Андрія ШУВАРА, директора «ДТЕК Бурштинська ТЕС», в. о. генерального директора ПАТ «ДТЕК Західенерго»:

— Сьогодні зарплата, яку отримують працівники станції, є однією з найвищих у регіоні і найбільшою у промисловості. У нас середня зарплата становить 8,9 тис. грн. Виплачуємо її двічі на місяць і затримок з виплатою ніколи не було, незважаючи навіть на нестабільність у нашій роботі. Бо працюємо ми у збиток — той тариф на електроенергію, за яким з нами розраховується державне підприємство «Енергоринок», не покриває навіть витрати за нашою собівартістю. Адже собівартість виробленої кіловат-години електроенергії на станції становить нині 111 копійок, а тариф, за яким з нами розраховується ДП «Енергоринок», — 106 копійок. Тобто мінус 5 копійок на кожній кіловат-годині, через що на сьогодні вже маємо орієнтовно 850 млн. грн. збитку.
— Учасники акції протесту стверджують, що акціонери «ДТЕК Бурштинська ТЕС» не виконують своїх інвестиційних зобов’язань, та вважають, що електростанцію краще було б повернути у державну власність. Що ви можете сказати з цього приводу?

— У нас якраз представники Фонду держмайна України проводять перевірку виконання інвестиційних зобов’язань. Побачимо, які висновки вони зроблять. На мій погляд, все те, що передбачено в акті і договорі купівлі-продажу пакету акцій ПАТ «Західенерго», в принципі виконується.

— Андрію Йосиповичу, яким є ваше особисте ставлення до нинішньої акції протесту?

— Люди вийшли, бо є зростання тарифів. Зрозуміло, що кожній сім’ї потрібно буде більше коштів витратити на оплату комунальних послуг, газу, електроенергії. Та й долар подорожчав фактично втроє. Тому люди й апелюють до держави, до роботодавців.

— Чи роботодавці побачать нинішні вимоги працівників станції?

— Ці вимоги їм відомі. У «ДТЕК» вже думають над тим, як зробити так, щоб зарплата в працівників була вищою і щоб вони, в крайньому разі, не відчули того навантаження, до якого призведе зростання комунальних тарифів. Але треба розуміти й те, що у великій компанії, де налічується близько 150 тис. працівників — це і шахтарі, і енергетики, і дистрибуція — неможливо підвищити зарплати лише на Бурштинській ТЕС. Заробітні плати необхідно підвищувати всім консолідовано.

— Як можете прокоментувати вимогу про повернення тієї штатної чисельності, що була на станції на 1 січня 2015 року?

— Нинішній штатний розклад у нас не дуже відрізняється від того, який мали на той час. і тим штатом, який є на станції, з роботою ми справляємося.

— Як прокоментуєте факт про те, що комерційна фірма продає суху золу зі значною маржею прибутку для себе, хоча це могла б робити сама Бурштинська ТЕС?

— Фірма, яка продає золу, розвиває цей бізнес. Вона займається продажем золи зі всіх станцій, які входять до «ДТЕК Енерго». Це консолідований підхід і вирішення питання розвитку цього бізнесу. З приходом цієї фірми реалізація золи зросла в рази. Щодо можливих збитків чи, точніше, недоплат, то для нашої станції вони суттєвої ролі не відіграють.

— Андрію Йосиповичу, порівняно недавно у прес-релізі «ДТЕК Бурштинська ТЕС» зокрема зазначалося, що ДП «Енергоринок» заборгував колективу станції за відпущену електроенергію понад мільярд гривень. Чи держпідприємство вже погасило цю заборгованість?

— Сьогодні борги «Енергоринку» перед компанією «ДТЕК Західенерго» становлять 2,4 млрд. грн. А загалом 10 електростанціям «ДТЕК Енерго» держпідприємство винне близько 9 млрд. Над питанням погашення боргів наше керівництво працює, але, на жаль, наразі результатів немає.