Керівник “DTEK Західенерго” живе без доходів - багатії та злидарі Івано-Франківської облради


Директор найбільшої в Західній Україні електростанції - найбідніший депутат обласної ради. Найбільшими статками володіє заступник голови облради Басараб.

УКРОПівець Сіреджук, який зніс архітектурну пам’ятку - садибу Гриневичів потрапив у топ-багатіїв. Подарунки голови ОДА Гончарука дружині коштували більше, ніж річна зарплата чиновника, пише Чесно.

Найбагатші депутати Івано-Франківської обласної ради

Найбагатшим депутатом Івано-Франківської обласної ради, за рівнем доходів у 2016 році став представник ВО “Батьківщина” Андрій Іваськів. Дохід депутата склав понад 5,5 млн грн, ще майже мільйон заробила дружина підприємницькою діяльністю. Іваськів володіє ТзОВ “Енергетик-Прикарпаття”  і задекларував 9 вантажних автомобілів. Дружина є одним із бенефіціарів ТзОВ “Любава”.

Другий щабель у рейтингу багатіїв облради посідає однопартієць Іваськіва Дмитро Грицюк. Його статки склали понад 2,5 млн грн. Депутат задекларував у власності 19 одиниць спецтехніки сільськогосподарського призначення. Основним місцем роботи депутат вказав ТОВ “Енергоінвест”, зареєстроване у Вінниці. Окрім того, є кінцевим бенефіціаром в ПП “Стомат-Снятин”,  де працює і його дружина. Також Грицюк задекларував дохід від підприємницької діяльності у ряді інших підприємств: ПП “Аронія”ТОВ “Варто”ТОВ “УПГ Агро”ТОВ “Альянс-Агро”ТОВ “Терра-Потічок”ФГ Томаш Тетяни ВікторівниТОВ “Стройбудсервіс”. Цікаво, що в жодній з перечислених фірм він не є ні співзасновником ні бенефіціаром.

Дружина депутата отримала дохід від підприємницької діяльності ще у трьох фірмах - майже мільйон гривень у тому ж ТОВ “Терра-Потічок”, майже чверть мільйона у ТОВ “Конті”, і майже таку ж суму від Пася Юрія Володимировича.  Окрім того, дружина Петра Грицюка , згідно даним Youcontrol, є кінцевим бенефіціаром ТзОВ “Прут-Че”, яке в декларації не вказане.

"Я нічого не маю до перелічених підприємств. Просто співпрацював з ними. У мене різностороння діяльність - працюю по 6-7 напрямках. Я організовую бізнес. Надаю послуги фермерським господарствам, також маю своє фермерське господарство", - коментує Дмитро Грицюк.

Нагадаєм, що згідно аналітики руху ЧЕСНО, Дмитро Грицюк пропустив у 2016 році понад 55% засідань постійних комісій облради.

Третім у списку багатіїв облради став пердставник БПП “Солідарність” Юрій Голіней. Його дохід сягнув понад 1,5 млн грн. Депутат задекларував, що є власником і кінцевим бенефіціаром ТОВ “Прикарпатсервіс”. Однак, за даними того ж Youcontrol, він є бенефіціаром ТзОВ “777-Іф” та керівником ТзОВ “Сфайрат”, чого в деклараці вказано не було.

Голова Івано-Франківської ОДА і депутат обласної ради від БПП “Солідарність” Олег Гончарук теж потрапив до списку багатіїв. Щоправда, основну частину доходу у понад мільйон гривень,  задекларувала дружина - Людмила Гончарук. Вона займається підприємницькою діяльністю.  Натомість дохід голови ОДА склав лише трохи більше 150 000 грн. Проте, це не завадило Олегу Гончаруку зробити дружині два подарунки у негрошовій формі на суму у 240 000 грн.

Представник УКРОПу Дмитро Сіреджук на двох з дружиною заробив понад 1,3 мільйони гривень за минулий рік. Депутат володіє ТзОВ “В.Д. Груп”. Дружина Сіреджука заробила понад півмільйона гривень підприємницькою діяльністю, однак, в реєстрах юридичних осіб не вдалось знайти відомостей про її діяльність як підприємця. Дмитро Сіреджук запам’ятався виборцям скандалом навколо знесення історичної пам’ятки в Івано-Франківську - садиби Гриневичів. Саме його підприємство зводитиме на місці садиби багатоповерхівку.

Список мільйонерів продовжує Богдан Станіславський - представник “Об’єднання “Самопоміч” з Коломийщини. Дохід сім’ї склав понад 1,1 млн грн. Майже мільйон заробила дружина, яка володіє ТзОВ “Станіславський”, сам депутат є співзасновником компанії “Обер-Буд”, також, разом з дружиною, депутат задекларував 20 одиниць спецтехніки - вантажівки, причіпи та самоскиди.

До списку багатіїв потрапив ще один представник “Самопомочі” Сергій Коцюр. Однак, ще у березні цього року він у коментарі Руху ЧЕСНО зазначив, що ТВК прийняла рішення про відкликання його як депутата облради через те, що він обіймає посаду заступника міського голови у Коломиї. Однак, за таке рішення не проголосувала ще обласна рада. Наразі профайл Коцюра залишається у списку депутатів обласної ради на її офіційному сайті. У розмові з журналістом Руху ЧЕСНО Коцюр зазначив, що питання про припинення ним депутатських повноважень на сесію обласної ради так і не виносилось. Тобто юридично він залишається депутатом. За 2016 рік він пропустив 83% засідань постійної комісії з питань захисту прав ветеранів АТО та 42% сесійних засідань.  

Сергій Коцюр задекларував річні доходи у понад мільйон гривень. 990 000 грн у сімейну скарбничку принесла дружина, яка займається підприємницькою діяльністю.

Перш за все, ви повинні зрозуміти, що ті 990 тисяч, які заробила дружина - це і оборотні кошти в тому числі. Вона уже багато років веде підприємницьку діяльність. Зареєстрована як ФОП і займається рекламним бізнесом та продажем комп’ютерної техніки.

Закриває рейтинг багатіїв депутат від БПП “Солідарність” Дмитро Лащук. Дохід депутата склав трохи більше мільйона гривень. Лащук є кінцевим бенефіціаром ТОВ “УБ-БТД”

В лютому цього року, під час нарад з перевізниками у Печеніжинській ОТГ Дмитро Лащук, після словесної перепалки з журналістом Євгеном Гапичем вдарив останнього у живіт. За результатом конфлікту журналіст подав позов до суду на Лащука.

Чому керівник фірми Ахметова злидарює?

На відміну від Івано-Франківської міської ради, де “злиднів” виявилось п’ятеро, в обласній раді їх всього двоє.

Директор компанії “ДТЕК Західенерго” Андрій Шувар потрапляє до рейтингу злидарів. Депутат Івано-Франківської обласної ради від ВО “Батьківщина” не задекларував жодних доходів за 2016 рік. У своїй декларації він не вказав ні заощаджень ні доходів, виправлень та змін не вносив. Шувар є директором Бурштинської ТЕС - однієї з найбільших електростанцій в Західній Україні. Попри відсутність статків депутат в 2016 році придбав авто Lexus NX 300 2016 року випуску. Таке авто коштує 47 000 доларів США.

У 2016 році Шувар. згідно декларації, Шувар придбав житловий будинок на 437 квадратних метрів у місті Донецьк. Вартість будинку склала 148 000 грн.

На дзвінки активістів Руху ЧЕСНО Андрій Шувар не відповідав. Нагадаємо, що у 2016 році Андрій Шуварпропустив 88% засідань комісїї з питань ЖКГ в обласній раді.

У списку злиднів виявилась депутат від партії “Воля” Марія Рудик. Сукупний дохід сім’ї депутата склав 28 383 грн. В декларацію вона внесла також чоловіка та дочку. Працює депутат у благодійному фонді  нардепа Юрія Дерев’янка.

Так трапилось, що у мого чоловіка стався інфаркт в 2016 році, і він працювати більше не міг. Саме тому такий рівень доходів. Раніше працював на будівництві і міг заробляти кошти. У 2016 році ми продали автомобілі для того, щоб продовжити лікування, - прокометувала Рудик.

Хто в обласній раді володіє найбільшими статками?

Найбільшими статками серед депутатів облради володіє Сергій Басараб. Він є членом фракції БПП “Солідарність”. Майже рік тому він був обраний заступником голови обласної ради. До того більше року займав посаду першого заступника голови Івано-Франківської ОДА. Статки Сергія Басараба складають понад 15,3 млн грн. З них понад 1,5 млн грн депутат тримає готівкою, а решта - позичені третім особам.

На другому місці за рівнем статків представниця ВО “Батьківщина” Орися Книшук. Вона володіє капіталом у понад 11,2 млн грн. 10 000 000 грн - це статутний капітал фермерського господарства “Прометей”, де Книшук є єдиним бенефіціаром. Решта статків - це дохід від підприємницької діяльності, та статутний частка статутного капіталу ТзОВ “Прут-Генетик”, яким володіє чоловік Орисі Книшук, також депутат обласної ради від “Батьківщини” Петро Книшук.

Ми займаємось повним спектром сільськогосподарських робіт. І ті 10 мільйонів у статутному капіталі - це обладнання і техніка, куплені свого часу у валюті, - пояснює свої статки Орися Книшук.

На третьому місці в рейтингу керівник фракції “Об’єднання “Самопоміч” в облраді Тарас Виноградник. Його статки складають понад 9,8 млн грн. Депутат є співвласником двох великих компаній, які працюють у сфері енергетики - ТОВ “Альтернативні Енергетичні  Технології” та ТОВ “Агроенерготехнології” а також ТОВ “Арсенал-Сіті”. Цікаво, що одним із співзасновників та кінцевих бенефіціарів перших підприємств є народний депутат від БПП “Солідарність” Михайло Довбенко.

Альтернативні Енергетичні Технології” та “Агроенерготехнології” засновувались уже давно. Передбачалось, що займатимемось видобутком біогазу. Але виникли проблеми на митниці - нам не дозволили ввезти обладнання. 5 років тривали судові процеси з митницею, в результаті ми їх виграли. Але за ці 5 років інвестори та партнери зневірились в перспективі і підприємство так і не запустилось. Я не приховую, що Михайло Довбенко був одним із співзасновників підприємств, однак він давно вийшов з нього. А згодом вийшов і я. Наразі я керую підприємством “Арсенал-Сіті” - ми є девелоперською компанією і організовуєм будівництво на вулиці Національної Гвардії, - говорить Виноградник.

УКРОПівець Дмитро Сіреджук, який уже потрапив до рейтингу багатіїв за рівнем доходів у 2016 році володіє капіталом у понад 6,9 млн грн.

Закриває рейтинг найбагатших депутатів Івано-Франківської обласної ради депутат від БПП “Солідарність” Іван Приймак. Його статки сягають більше 6,7 млн грн. Депутат володіє агрофірмою “Вільхівці”, статутний капітал якої складає 5 000 000 грн. Все решта - зароблені підприємницькою діяльністю та заощаджені кошти.