Кінець світла: У Франківську знову демонтують домові лічильники електрики


Після того, як на конкурсній основі були визначені управляючі компанії для будинків, знятих з обслуговування МІУК, здавалось би, що припиниться масове відключення від електроенергії будинкових приміщень спільного користування.

Мешканці мали надію, що нові управителі вирішать питання освітлення коридорів, підвалів та горищ – встановлять раніше демонтовані лічильники та не допустять нових відключень, пише Західний кур'єр.

Та де там! У місті відновилося демонтування домових лічильників електроенергії. Страждають мешканці, які готові платити за сходове освітлення. А як вночі темними коридорами зможуть добратися до хворого лікарі «швидкої допомоги»? Зате для злочинців створені усі умови!

Чому знову почали знімати домові лічильники електроенергії, розповідає інженер-енергетик МІУК Альберт Сурело:

– Згідно з угодою, МІУК несе відповідальність за цілісність пломб та збереження лічильників електроенергії. Лічильник, встановлений у будинку, числиться за комунальним підприємством. За порушення цілісності пломб ми повинні заплатити штраф. Також комісією визначається недооблікована енергія, за яку теж має платити комунальне підприємство. Ми вже заплатили 55 тис. грн. штрафу за недообліковану електричну енергію з будинків, які є в управлінні, і 33 тис. грн. – через будинки, зняті з управління.
На сьогодні  ще залишилося 57 лічильників у будинках, знятих з обслуговування, до яких обмежений або відсутній доступ. У зв’язку з цим дуже часто виникають ситуації, коли на будинок, який не перебуває в управлінні комунального підприємства, приходить рахунок від КП «МІУК» з досить великими сумами за відшкодування за спожиту електричну енергію освітлення місць загального користування. Це нарахування проводиться за показниками  лічильника, або за зафіксованим в акті останнім показником, в разі його демонтажу.

– Як відбувається демонтаж лічильників?

– Починається все з того, що управляюча компанія подає у Центр обслуговування клієнтів заяву на закриття обліку лічильника (будинку). До заяви додається документ про зняття будинку з обліку чи заява про створення мешканцями ОСББ.
Під час демонтажу обов’язково присутні представники комунального підприємства, АТ «Прикарпаттяобленерго», електромонтери. Присутність мешканців не потрібна. Але якщо є хтось із мешканців, то ми пояснюємо, що відбувається, чому знімаємо лічильник.
В разі створення у будинку ОСББ або іншої форми управління обов’язково присутні представники комунального підприємства, нового управителя або відповідальної особи та АТ «Прикарпаттяобленерго». Підписуються відповідні акти, демонтаж приладу обліку не проводиться, а передається новому управителю. Що підтверджується підписами в актах на передачу.

– Чи фіксуються показники знятих лічильників?

– Під час демонтажу представник АТ «Прикарпаттяобленерго»  складає акт про закриття розрахункової точки обліку (РТО), в якому відображається тип, номер лічильника, пломби та останній показник, з яким був демонтований лічильник. Акт підписує представник комунального підприємства. Останній показник лічильника вноситься в електронну базу і редагувати його неможливо. Мешканцям не потрібно хвилюватися – зайві  кіловати їм не допишуть.

– Чи були випадки, коли мешканці перешкоджали демонтажу лічильника?

– Так. Такі випадки бувають. Доводилося звертатися за допомогою до поліції.

– Коли ж буде відновлене електропостачання місць загального користування у будинках? Що для цього потрібно?

– Для відновлення освітлення сходових  новому управителю, уповноваженій особі від будинку або голові ОСББ потрібно звернутися  в Центр обслуговування клієнтів АТ «Прикарпаттяобленерго» (вул. Грушевського, 17). Після виконаних технічно-організаційних заходів укладається угода з енергопостачальною організацією та відновлюється освітлення сходових.

Тож будемо сподіватися, що мешканці міста таки побачать світло в кінці… коридору.