Клімкін в Івано-Франківську розповів, чи буде візовий режим з Росією


Сьогодні, 30 листопада на Прикарпатті з робочим візитом перебуває Міністр закордонних справ Павло Клімкін.

В рамках візиту Міністр зустрівся зі студентами, активістами, підприємцями та чиновниками різного рівня в ПНУ. Під час розмови франківські активісти і підприємці презентували Клімкіну цікаві ідеї, які вони реалізовують в місті, інформує кореспондент Бліц-Інфо

У свою чергу Павло Клімкін сказав, що іноземні партнери зацікавлені в українському продукті і закликав генерувати нові ідеї. Від себе пообіцяв повну підтримку і просування цих ідей до закордонних інвесторів.

Проте окрім інвестиційних і бізнесових питань, присутні на зустрічі поцікавились якими будуть подальші відносини з Росією і чи підтримують нас США, причини окупації Криму, та які європерспективи України.

"Що стосується США, то в переговорах вони тиснуть на Росію не тільки на політичному рівні, а й на економічному. Днями сенат прийняв новий пакет санкцій, який буде розповсюджуватися на активи Росії за кордоном. Зараз з'явиться звіт міністерства фінансів США, який запровадить підгрунтя для набагато крутіших санкцій. Тому я вважаю, що США нас дуже підтримують. Зараз вони координуються з нами у всіх питаннях. Проблема в тому, що Росія не хоче жодного формату переговорів і зосереджена тільки на своїх імперських амбіціях", - пояснив міністр. 

Саме в бажанні Росії зберегти свій вплив на колишні республіки СРСР, Клімкін бачить і причини окупації Криму. Адже на його думку, Росія вже багато років готувала план щодо окупації.

"Попередня влада довела не тільки армію, а й всі спецслужби до того рівня, коли вони були невідомо чим: наполовину приєднаними до російськї системи, наполовину не здатними працювати. Ця руйнація і призвела до окупації Криму. Я впевнений, що вони зайдуть в глухий кут, адже під санкціями Крим немає жодного майбутнього ні політичного, ні економічного. Жодного", - переконаний Павло Клімкін.

Що ж стосується запровадження візового режиму з Росією, про який давно говорять політики, то міністр запевняє, що звичайні візи в паспорті нічого не змінять.

"Нам потрібен біометричний контроль на кордоні, а також супровідний контроль за всіма, хто в'їжджає з Росії. Так як це діє в Ізраїлі. Кожен росіянин, що в'їжджає, повинен бути під контролем поліції і спецслужб. Іншим чином воно працювати не буде. А далі можемо йти до того, щоб запровадити внутрішню візу для гостей з Росії. Так зможемо контролювати, обмежувати і регулювати в'їзд", - пояснює очільник МЗС. 

Оскільки сьогодні згадують річницю першого розгону Євромайдану, в міністра поцікавились щодо подальших європерспектив України.

"У нас є угода про асоціацію, безвізовий режим. До чого прагнути далі? Давайте візьмемо від Євросоюзу те, що можемо і використаємо щоб розбудувати свою систему так, як працює європейське суспільство і європейська економіка. Ми маємо не просто бути прохачем, а частиною ініціатив. Нам потрібні такі чотири речі: доступ до європейського ринку, розумне використання ресурсів, розвиток енергетики і транспорту та абсолютно нова якість міжлюдських зв'язків, коли кожен українець зможе відчути себе частиною європейського простору. Це те, що нам потрібно на сьогодні. Якщо це зробимо, за декілька років підемо вперед до іншої угоди. Без цього нам ніхто не буде довіряти", - підсумував Клімкін.