Книжки бувають різні: багатодітна мати шиє розвиваючі іграшки для дітей


Зоя Соловйова – мати шістьох дітей. Родина жила у місті Лисичанськ, що на Луганщині. Та збройний конфлікт на Донбасі змусив велику родину пакувати речі та тікати подалі від війни. Зараз мешкають у місті Долина Івано-Франківської області.

Тут багатодітна мама виграла грант для розвитку власної справи, що реалізовував Карітас, і тепер шиє розвиваючі книжки для дітей та навчає свого ремеслу жінок з виправної колонії, пише прес-служба Карітасу 

Зоя Соловйова родом з Росії, її чоловік – з Франківщини. У Лисичанську його завжди назвали «Бандера». Та якщо раніше західноукраїнське коріння чоловіка сприймалося нормально, то з початку війни воно стало тавром. Вдома розмовляли і українською, і російською. Але погляди у подружжя збігалися – переймалися долею України. Пані Зоя чітко заявляла про свою позицію у соцмережах. Діти у школі також не приховували свої прихильності до всього українського. І через це з'явилися проблеми. Доньку побили у школі однокласники на очах у вчительки. Чоловіка змушували писати підписку про невиїзд і йти в ополчення до сепаратистів.

«У нас сусід був сепаратист, – розповідає пані Зоя, – то його семирічна донька підходила до мої і казала: «Ти будеш у мене служанкою тому, що мій тато стоїть на блокпості, а ви тут ніхто».

Пані Зоя була ще тоді вагітна шостою дитиною. Жінка зрозуміла, треба тікати і якомога швидше. Приїхали у Франківськ, почали облаштовуватись. Взяли в кредит будинок. Та чоловік пані Зої не зміг сидіти вдома, коли в країні війна, пішов добровольцем в АТО. А у вересні народилася дитина і жінка залишилася одна з шістьма дітьми. Треба було звідкись брати гроші, бо допомоги на дітей не вистачало.

Пані Зоя почала вишивати бісером картини, потім шила зі старого джинсового одягу ведмедиків. А далі – взялася за розвиваючі книжки для дітей. Це книги з тканини та фетру для роздрібної моторики. На сторінках книги можна грати у ферму, ловити з акваріуму рибок, одягати дівчинку чи хлопчика, зав'язувати шнурки, розвішувати випраний одяг. Такі книжки розраховані для дітей від нуля до восьми років, з дев'яти майстриня вже радить розвиваючі коврики, вона їх також робить.

«Мої діти – це мої бізнес-партнери, – каже пані Зоя, – я дивлюсь, як вони реагують на ту чи іншу сторінку і вже розумію, що треба змінити, що доробити».

Найбільше, що забирає багато часу у виготовленні книжки – це нарізка фетру, каже Зоя Соловйова. Раніше вона робила усе вручну, але від тоді, як виграла грант від Міжнародної організації з міграції, то за неї цю роботу тепер робить плотер – пристрій, що нарізає фетр потрібної форми. І робота вже йде швидше і книжки виходять якісніші.

Замовлень так багато, каже майстриня, що не встигає порахувати, скільки книжок вже зробила. Замовляють з усієї України, закордонних замовників також чимало – з Європи, Америки. Пані Зоя показує книгу – за тиждень вона буде вже у Парижі, поїде до дворічної француженки Анни. Тепер переселенка вчить англійську, а поки з іноземними клієнтами спілкується через гугл перекладач.

От тільки місцеві з Долини ще ні разу не замовляли книжки, пані Зоя вважає, що люди ще не зовсім розуміють, для чого вони потрібні.

«Найбільша для мене нагорода за мою працю – це емоції дітей, коли вони граються з книжкою, – каже майстриня, – мені батьки присилають відео з дітьми і я все те бачу».

Зараз Зоя Соловйова вчить шити такі книжки жінок у Галицькій виправній колонії. Книжки мають розійтися у дитячі будинки.

«Для мене діти – це особлива тема. У моїх дітей є я, тато, а є діти, у яких не має батьків, або ж сім'ї неблагополучні. І зрозуміло, що таку книжку їм ніхто не купить. Тому я з допомогою жінок, які відбувають покарання в Галицькій виправній колонії, хочу для них це зробити», –каже майстриня.

Пані Зоя робить це безкоштовно, сама купляє матеріали. Спільно пошили вже три книжки, але жінка хоче охопити якомога більше дитячих будинків, тому роботи ще є багато.

У планах переселенки відкрити власне ательє з пошиву розвиваючих книжок. А зараз багатодітна мама пише книжку « Як все починалося» - про війну, людей, книжки та дітей.