Коломиєю бродить привид «оптимізації»


Коломиєю зі швидкістю світла поширюється інформація, що через брак фінансування гряде масове закриття шкіл. Через це вчителі та батьки у Ратуші організували акцію протесту з вимогою зберегти наявну освітню мережу. Міська влада у відповідь говорить, що освітян та батьків розуміє, але жодних обіцянок не дає.

На сьогодні у місті працюють 11 шкіл. Однак повністю забезпечити їх фінансово немає можливості. На рік коломийська освіта потребує близько 60 мільйонів гривень – це заробітна плата та енергоносії. Держава ж виділила тільки 47 мільйонів, різницю мав би покрити міський бюджет. Але там коштів нема. Тільки за три місяці 2015 року назбиралось вже 300 тисяч гривень заборгованості. Відповідно, міська влада розробила план оптимізації освітньої мережі міста. Його озвучив міський голова Коломиї Ігор Слюзар на нараді із директорами шкіл, пише Галицький Кореспондент

 Розробляючи цей план, виходили з того, що наявна мережа шкіл розрахована на кількість учнів, яка була на початку 2000-х років. Порівняно з цим періодом, сьогодні в коломийській шкільній мережі на півтори тисячі учнів менше. Як наслідок, деякі школи, розташовані у величезних приміщеннях, є наповнені лише на половину. Це, зокрема, школи №3, №6, №7 та №10.

Однак, за словами Марії Грицан, начальника управління освіти Коломийської міської ради, говорити про те, що рішення про закриття цих шкіл вже прийнято, не можна. «Процес оптимізації потребує певного часу, тому про негайне закриття чотирьох шкіл мова не йде. Це питання слід ґрунтовно обдумати та обговорити – у ЗМІ, на громадських слуханнях, із батьками, з освітянами. Звичайно, батьки яким зручно давати свою дитину у згадані школи, бо вони близько розташовані до їхніх домівок, будуть відстоювати свої інтереси та права. Тому потрібно навести достатні аргументи та переконати громаду, що необхідність оптимізації є нагальною на сьогодні і, що головне, це краще для дітей», – каже пані Марія.

Першою, вже після закінчення поточного навчального року, мала би бути закрита школа №10, оскільки вона найменша. Учнів та невелику частину вчителів планують перевести до інших навчальних закладів, а приміщення школи мали б передати для потреб первинної медицини. Батьки кажуть, що медики вже навіть приїжджали оглядати подвір’я та приміщення школи.

Ці плани міської влади і збурили педагогічний колектив школи та батьків. Під час засідання виконавчого комітетуКоломийської ради, на якому мало б розглядатися це питання, вони влаштували своєрідну акцію протесту та вимагали не закривати школу. Батьки учнів заявляють, що на своєму будуть стояти до кінця і не дадуть міській владі вигнати їхніх дітей на вулицю.

Директор школи №10 Любов Одверко не розуміє, чому першою для закриття обрали саме її школу, адже вона єдина у Коломиї вкладається у визначений бюджет. «В нашій школі всі приміщення заповнені і жодне не пустує, – аргументує директор. – Усі класи обладнані новими партами та новими дошками, ми достатньою мірою забезпечені мультимедійним обладнанням, а в спортзалі школи часто проходять не лише міські змагання, але й змагання обласного рівня».

Крім того, саме у школі, яку планують закрити, є єдиний у місті клас інклюзивного навчання. Місце, де педагоги займаються з дітьми із вадами розвитку, зокрема із синдромом Дауна. Всі вони у школі розвиваються, навчились читати і писати.

Таких дітей у школі є 22. Серед них, наприклад, дівчинка, яка є повністю глухою, та, незважаючи на це, вона навчилась у школі читати. Із закриттям школи постане питання, що робити з інклюзивним класом і головне – з дітьми із особливими потребами. Конкретної відповіді на нього, як і на інші запитання, які поставили перед міською владою вчителі, учні та батьки школи, поки що немає.

Позиція міської влади проста: на всі школи не вистачає грошей і оптимізувати мережу освіти необхідно. Як закінчиться епопея із закриттям шкіл, скільки з них закриють і чи закриють взагалі, ще невідомо. На сьогодні управління освіти разом із директорами шкіл розробляють свої пропозицій щодо вирішення проблеми. На початку травня вони знову повернуться до цього питання. Однак, судячи зі слів наших співрозмовників, процес оптимізації вже незворотний.