Коломийки заспіваймо ворогам на збитки


Узагалі, 14-й Міжнародний фольклорно-етнографічний фестиваль “Коломийка” мав проводитися ще торік. Але війна на Донбасі внесла свої корективи, – організатори тоді повважали недоречними масові розваги. Цього року вирішено все-таки фестиваль провести “ворогам на збитки”, – як звучить в одній співанці.

Село Королівка, де відбулося дійство, довело, що саме тут, на великому стадіоні, – найкраща місцина для проведення фестивалю, пише “Дзеркало Коломиї”.

Погода стояла ідеальна як для мистецького свята. Люду понаїжджало й посходилося сила-силенна. Веселилися, співали, танцювали до третьої години ночі. Жваво працювала торгівля, у величезних чанах варилися страви, проводилися конкурси й забави, молодь і середнє покоління «відривались по повній».

Участь у концертній програмі взяли фольклорні гурти з усього району. Приїхали делегації та гості з Польщі, Молдови, Закарпаття, Одещини, Буковини, Тернопільщини. З відомих причин цього разу не було гостей з Росії. 16 фольклорних подвір’їв заманювали людей до своїх імпровізованих ґражд, щедро усіх пригощаючи.

DSC_8333

Родзинкою фестивалю стало встановлення рекорду масового співання коломийки під акомпанемент дуету «Писанка». Організувала співання «коломийська невістка» народна артистка України Оксана Савчук. Представниця Книги рекордів України зафіксувала досягнення – 2507 осіб.

Оксана Савчук тут-таки запропонувала провести репетицію масового виконання народної пісні «Горіла сосна» для майбутнього встановлення чергового рекорду (Відтак казали, що пісню було чути у самій Коломиї і ще далі). Голова РДА Любомир Глушков разом з головою районної ради Романом Дячуком вручили артистці медаль «За заслуги перед Коломийщиною» і диплом про встановлення рекорду.

DSC_8425

Як водиться, фестиваль благословило вище духовенство основних конфесій. Вітали учасників і всіх присутніх нардеп Юрій Тимошенко, депутати різних рівнів, заступниця начальника управління культури ОДА Мирослава Корнелюк, польські гості, районна і міська влади. Співали відомі на Прикарпатті артисти, а також Наталя Фаліон, гурт «Лісапетний батальйон», Гуцул-хуліган Василь Мельникович.

Для постраждалих в АТО організовано збір коштів. Зібрано понад 6 000 гривень.

DSC_8300

Організатори фестивалю – відділ культури РДА та сільрада Королівки – відзначили значний поступ населення в сфері культури поведінки. Справді, не мали клопоту ані правоохоронці, ані медики. Набагато менше люди смітили, аніж на останньому фестивалі в 2012 році. Одним словом, можна сміливо стверджувати: навіть найгірша погода в державі не зіпсує погоду у стосунках між людьми. Такий уже менталітет у нашого народу.