Коломийський батальйон радіоелектронної боротьби - ювіляр


Батальйон радіоелектронної боротьби з літаковими засобами було сформовано у 1977 року в місті Берегово на Закарпатті. Днем частини було визначено 1 грудня. Першим командиром, який формував батальйон з двох з половиною сотень військовослужбовців, був майор Павло Козак Павло.

В 60-70-х роках минулого сторіччя швидкими темпами почала розвиватися радіоелектронна боротьба. На початку 60-х років існував термін «боротьба з радіоелектронними засобами противника », пізніше «електронна протидія», термін «радіоелектронна боротьба» почали використовувати саме з 1977 року, в рік коли формувався батальйон. В березні 1991 року частину батальйону було передислоковано у місто Івано-Франківськ, а в грудні того ж року – в Коломию. 31 жовтня 2007 року батальйон повністю був перебазований на військовий аеродром.

З введенням в Україні особливого періоду року особовий склад військової частини у складі зведених підрозділів радіоелектронної боротьби здійснили марші визначеним складом техніки в позиційні райони на аеродроми Миргорода та Дніпра з метою прикриття аеродромів. Керівний склад Повітряних Сил високо оцінив виконання бойових завдань цими підрозділами.

В складних умовах реалії, демонструючи при цьому кращі риси захисників своєї Батьківщини, військовослужбовці окремого батальйону радіоелектронної боротьби України починаючи з липня 2014 року сумлінно виконують свій військовий обов’язок і в зоні антитерористичної операції на сході України.

Більше двох з половиною років особовий склад батальйону в складі зведеного підрозділу радіоелектронної боротьби, дислокуючись на одному з аеродромів Донецької області на бойовому чергуванні, виконував бойові завдання щодо ведення радіорозвідки ультракороткохвильових радіомереж, управління літаками та створення перешкод командним радіолініям управління авіацією Збройних Сил незаконних банд формувань.

Декілька десятків військовослужбовців батальйону з весни 2016 року виконували бойові завдання на різних посадах в підрозділах одного з зенітних ракетних полків Повітряних Сил в зоні проведення АТО,  а починаючи з  жовтня 2016 року гідно виконують бойові завдання у відрядженнях до  підрозділів Сухопутні та Десантно-штурмових військ на території Донецької та Луганської областей.

Командир батальйону, учасник антитерористичної операції підполковник Віктор Тороватов, вітаючи особовий склад з ювілеєм частини, зауважив: «Минуть роки, прийдуть на зміну нам нові люди, але пріоритетом у їх службовій діяльності і надалі буде забезпечення бойової готовності, підготовка висококваліфікованих спеціалістів, та виховання патріотів своєї Батьківщини – України! Більше сотні офіцерів та військовослужбовців військової служби за контрактом стали учасниками бойових дій і взірцем вірності присязі та виконання військового обов’язку, успішного виконання поставлених перед ними бойових завдань. Сьогодні більше десятка наших співслужбовців виконують бойові завдання в районі проведення АТО на території Донецької та Луганської областей, адже це наша робота – захищати свою Батьківщину. Пройде якийсь час і мир в нашій державі настане, ми переможемо, сумніву тут немає! Удачі та мирного неба над головою!»