Коли сусід – Бурштинська ТЕС


Бурштинська ТЕС – найбільший забруднювач повітря на Прикарпатті. Викиди цієї електростанції сягають 88,4% від загальної кількості забруднень зі стаціонарних джерел усієї Івано-Франківської області.

Вона складається з 12 енергоблоків і входить до списку 100 підприємств, що завдають найбільшої шкоди довкіллю та здоров’ю населення України. За 2015 рік Бурштинська ТЕС в атмосферу викинула майже 200 тисяч тонн відходів, пише Місто.

Чорний сніг

Ясна річ, далеко не всі бурштинці раді сусідству із ТЕС. Вони скаржаться на проблеми з органами дихання, онкозахворювання. «Якщо ввечері випадає сніг, то на ранок він вже чорний, а в довколишніх селах ще гірше. Ми дихаємо тими викидами, і вони осідають в наших легенях. Які там нові фільтри? Люди хворіють. Це непомітна отрута, як, наприклад, куріння, – пускаєш дим і не бачиш, що всередині діється, а воно свою справу робить», – ділиться пан Роман Ільків.

Мешканка Бурштина Тетяна Горват нарікає на проблеми з органами дихання. Каже, часто з’являється кашель, ніби без причини й температури. «Такі кашлі в Бурштині ледь не в кожного, лікарі не знають, від чого, кажуть, може, вірус. А можливо, причина банальна – викиди Бурштинської ТЕС. Вряди-годи, коли дим іде чорний, кажуть, що там фільтри не включені», – продовжує жінка.

Депутат міської ради Ігор Дулик також стверджує, що з екологією у Бурштині «велика біда». Там зросла кількість онкохвороб, захворювань щитовидної залози тощо.

В межах норми?

У відчаї люди звертаються зі скаргами на здоров’я в державну екологічну інспекцію Івано-Франківської області, однак там тільки розводять руками. Головний спеціаліст відділу держекоінспекції Ігор Тимчишин каже, що в таких випадках нічим не можуть допомогти, і радить звертатися в управління держпродспоживслужби, аби там заміряли показники атмосферного повітря. За його словами, інколи шкідливі викиди більше проблем приносять людям, що мешкають за 20-30 км від ТЕС, ніж тим, що живуть поряд.

Чоловік пояснює, що екологічна інспекція при проведенні планових та позапланових перевірок тільки контролює дотримання вимог дозволу на викид шкідливих речовин в атмосферне повітря, який видало ТЕС Міністерство екології. Остання перевірка була у травні й ніяких перевищень не зафіксувала. А от позапланових перевірок на ДТЕК Бурштинська ТЕС не проводили вже кілька років.

В управлінні екології та природних ресурсів ОДА стверджують, що викиди Бурштинської ТЕС не тільки в межах норми, але й зменшуються з кожним роком, незважаючи на те, що виробництво електроенергії збільшилось із переходом ТЕС до складу ДТЕК. У 2015 році ДТЕК Бурштинська ТЕС виробила 9 млн 727 тис. кВт/год електроенергії та 72 тис. 688 Гк теплоенергії. А сумарні викиди в атмосферу склали 197 тис. 959 тонн. «ТЕС використовує власні кошти під час заміни електрофільтрів, бо за їх допомогою зменшується кількість викидів в атмосферу. 2015 року ТЕС на виконання природоохоронних заходів освоїла 15 млн 934 тис. грн», – зазначає начальник відділу економіки природоохоронної діяльності, екологічного моніторингу, зв’язків з громадськістю та засобами масової інформації  управління екології та природних ресурсів ОДА Петро Кульба.

 

Втім, за словами директора ДТЕК Бурштинська ТЕС Андрія Шувара, екологічна ситуація в зоні впливу ДТЕК Бурштинскої ТЕС почала поліпшуватися після 2012 року, коли отримали перші результати екологічної модернізації. Завдяки заміні електрофільтрів на двох енергоблоках ДТЕК концентрація викидів твердих частинок в атмосферне повітря зменшилась у 29 разів безпосередньо на кожному з двох оновлених енергоблоків.

«Для підвищення ефективності роботи ДТЕК Бурштинської ТЕС впродовж 2013-2014 рр. виконали реконструкцію енергоблоку №5, що дало можливість збільшити електричну потужність та покращило екологічні показники його роботи. Загальна вартість реконструкції становила 609 млн грн», – пояснює Шувар.

Він запевняє, що на черзі енергоблок №10 з подібними планами реконструкції. Загалом із 2012 року інвестували в реконструкцію та переоснащення основного обладнання ДТЕК Бурштинської ТЕС 1,07 млрд грн.

Усвідомлення відповідальності

Під час засідань постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків часто порушують проблему сплати ДТЕК Бурштинською ТЕС екологічного податку. Так, якщо 20% від загальної його суми надходить у державний бюджет, то 80% – у місцеві, з яких 55% в обласний і 25% за місцем розташування. У липні йшлося про те, що ТЕС має сплатити області близько 100 мільйонів боргу за перший квартал 2016 року. Однак підприємство звернулося до державної податкової інспекції за розстрочкою. Керівник департаменту фінансів ДТЕК «Західенерго» Ігор Гутовський пояснював, що «Західенерго» має 2,5 мільярда гривень збитків через розрив між чинним тарифом та собівартістю енергії: тариф – 98 копійок, а собівартість – 120 копійок за кіловат-годину. Голова обласної ради Олександр Сич тоді зазначив, що адміністрування підприємства було кращим, коли ним опікувалася держава.

Як розповідає директор ДТЕК Бурштинська ТЕС Андрій Шувар, станом на жовтень 2016 року ТЕС повністю сплатила екологічний податок та перерахувала в бюджети різного рівня з початку року 245 млн грн. А починаючи з 2012 року, з часу приватизації, сума екологічних податків сягнула 944 млн грн. Від 50 до 80% цієї суми щорічно залишається в місцевих бюджетах.

«Крім екологічного податку, 120 млн грн ДТЕК інвестував також в установку сучасних потужних електрофільтрів на двох енергоблоках Бурштинської ТЕС, – зазначив Андрій Шувар. – Незважаючи на складну економічну ситуацію, адже борг перед нашою ТЕС за вже вироблену електроенергію досяг 1,5 млрд грн, питання екології, як і раніше, залишається серед пріоритетних у діяльності ДТЕК. Ми усвідомлюємо відповідальність за безпеку нашого виробництва. Сподіваюся, що всі кошти, які компанія перерахувала у вигляді екоподатку, місцеві бюджети направляють на реальне поліпшення екологічного стану в регіоні».

Втім, безпосередньо у бюджет міста Бурштина надходить мізерна сума від екологічного податку. За словами міського голови Роксолани Джури, підприємство сплачує 3 тис. грн у рік екологічного податку та близько 34 млн грн ПДФО. Депутат міської ради Ігор Дулик пояснює, що значну частину екологічного податку ТЕС сплачує тепер Бовшівській сільській раді, оскільки змінила юридичну адресу. Мовляв, колись у Бурштин направляли 50 млн грн. А зараз гроші йдуть у Бовшів.

Від протесту до протесту

Два місяці тому працівники Бурштинської ТЕС провели попереджувальну акцію протесту – вимагали підвищення заробітної плати на 100%, повернення надбавок за вислугу років, виплати разової грошової допомоги при наданні відпустки і приведення штатної чисельності до рівня 1 січня 2015 року.

Енергетики, що працювали на зміні, вийшли з цехів станції під час обідньої перерви і стукали касками об асфальт. За словами голови профспілки Руслана Карвацького, середня зарплата на підприємстві – 5-6 тисяч, а в керівництва – понад 20 тисяч. «Компанія, що нас купила у 2012 році як прибуткове підприємство, зобов’язувалась підвищувати зарплатню кожного року на 25%. Так прописано у трудовому договорі, але ці зобов’язання не виконали. Багато працівників розраховуються і їдуть працювати до Польщі. В бригадах мало бути по 14 осіб, а насправді є лиш 8, тому навантаження більше, а додаткової оплати за це нема», – пояснював тоді Карвацький.

Втім, у неділю, 20 листопада, працівники ТЕС знову протестували. Цього разу їхні дії були більш радикальні – майже на годину люди перекрили дорогу державного значення Н-09 Мукачево – Львів біля станції, скандували гасла «Ахметова на нари – станцію державі», «Поверніть нам наші гроші» тощо. Вимоги залишились незмінними. Перекривати дорогу планували з 14:00 до 15:00, та через конфлікти з водіями вже о 14:45 автівки відновили рух. Голова профкому пояснював, що працівники змушені знову вдатися до таких дій, бо керівництво їх не почуло. «Ми вимагаємо збільшити зарплату на 30%. Нам підняли її тільки на 4%. Але ми цих 30% заробляємо за півдня. Енергоринок в нас купує кіловат по 1,6 грн. Собівартість кіловата – 1,13 грн. Тобто 37 копійок чистого прибутку. За 1 годину ми виробляємо 1000 МВт. Це приблизно 300 000 грн чистого прибутку, а за одну добу – близько 9 млн», – стверджує чоловік. До речі, в самого голови профкому зарплата 23 тисячі 915 гривень. Однак він запевняє, що вимагає підвищення платні не для себе, а для простих робочих.

За словами старшого чергового електромонтера Володимира Васютина, до таких дій працівники ТЕС вдалися через те, що керівництво їх так і не почуло. «Ми сідали за стіл переговорів, і якби були якісь зрушення, то б не виходили сюди. Працюємо за 6-8 тисяч, а керівництво – за 20-50. Раніше такого не було. Я працюю вже 15 років і отримую 6500 грн. При державі кожен рік піднімали на 18-19% зарплати. Відколи стали ДТЕК – покращень на станції немає», – скаржиться чоловік.

Директор ДТЕК Бурштинська ТЕС запевняє, що компанія готова до діалогу з працівниками, однак ті хочуть радикальніших дій. «Незважаючи на борг ДП «Енергоринок» перед Бурштинською ТЕС за вже вироблену електроенергію у розмірі майже 1,5 млрд грн, на станції немає жодного дня заборгованості з виплати зарплатні. Ба більше, у квітні відбулось підвищення в середньому на 10,4%. Середня заробітна плата становить 9260 грн», – стверджує він.

Обласна влада також відреагувала на черговий протест працівників ТЕС. 22 листопада в облдержадміністрації відбулась робоча нарада під керівництвом заступника голови ОДА Ярослава Паранюка. За його словами, перший крок до врегулювання проблеми, що виникла на Бурштинській ТЕС, обласна влада зробила – написала листа генеральному директору ДТЕК Максиму Тимченку. Влада просить розпочати конструктивні переговори та знайти можливість врегулювати питання, які турбують працівників електростанції.

Наталія Козак, журнал Місто