Коли вперше потяг рухався до Франківська – це була шалена швидкість, близько 150 км на годину


З нагоди 150-ї річниці з дня прибуття першого потяга зі Львова до сучасного Івано-Франківська, Коломиї та Чернівців, відбудуться урочистості на вокзалах цих міст.

Святкування заплановано начетвер восьмого вересня. В цей день залізничники повернуть всіх жителів цих регіонів в минуле, завдяки відтворенню історичного маршруту старого паровозу, який і досі живиться вугіллям. До того ж, дійство включає в себе розважальну програму: виступи львівських та франківських колективів, демонстрація історичного та сучасного потягів, також на свято завітають машиністи-ветерани. Більше про урочистості поговорили з прес-секретарем Львівської залізниці – Юлією Грабовою, пише Вежа.
 
861414_original
 
– Юліє, розкажіть більше про святкування 150-річчя Залізниці та програму дійства.

 
– Першого вересня 150 років тому поїхав перший потяг по залізничній лінії Львів – Івано-Франківськ – Коломия – Чернівці. На знамення цієї події наша Залізниця організовує святкування цього ювілею. Дійство відбудеться у трьох локаціях: Івано-Франківськ, Коломия та Чернівці, так само як рухався історичний потяг, намагатимемося максимально точно відтворити ті події. Ми керувалися описами та консультаціями істориків.
 
– З чого розпочинається святкування?
 
– Перша точка – Івано-Франківськ. Святкування розпочинається о 10:00 на території Франківського вокзалу. Вже не секрет, що буде задіяно раритетний паровоз Л-3535, який є на Львівській залізниці, також розважатиме велика група артистів зі Львова, колективи, які займаються у Палаці культури залізничників (близько 150-ти осіб), а також місцеві колективи Івано-Франківська та багато інших гостей.
 
У програмі багато цікавих моментів, які ми залишаємо у таємниці, але всі вони будуть відтворювати історичний аспект залізничного маршруту, також готуємо багато сюрпризів. Запрошені на дійство і ветерани залізничного транспорту, які пам’ятають якою була залізниця у 70-80-х роках. Це буде цікаве дійство, яке охоплюватиме історію і сучасність.
 
811345_original
 
– Колією рухатиметься історичний паровоз. Розкажіть більше про цю машину. 
 
– Паровоз 1956 року випуску, який працює на вугіллі, на дровах, завдяки паровій тязі. Його реставровано не спеціально до цієї події, а раніше. На Львівській залізниці він активно курсує туристичними маршрутами, також використовуємо його для різних зйомок, як роликів, так і фільмів. Коли вперше потяг рухався до Франківська – це була шалена швидкість, близько 150 км у годину.
 
Сучасні ж паровози їздять на дизельній та електричній тязі. У процесі святкування гості побачать і найновіший дизель-поїзд, який курсує на лінії Львів – Чернівці, він також буде задіяним у святкуванні.
 
330390086
 
– Наскільки складно відтворити історичний маршрут?
 
– Відтворення історичних маршрутів – це специфічна робота, оскільки задіяна раритетна техніка: паровоз та найстаріші вагони. Організація такого руху вимагає й певної техніки безпеки. На святі ми оголошуватимемо правила технічної безпеки, бо є певна специфіка роботи великої парової машини.
 
Особливість у тому, що паровоз рухається на вугіллі. Машина використовує багато вугілля. За паровою машиною можна побачити додатковий вагон із вугіллям, який вручну навантажує бригада машиністів паровоза. Машиністи, котрі їздять на сучасних потягах вже не вміють вести паровози «на вугіллі». Коли ми відновлювали ці потяги, шукали старших машиністів, котрі ще пам’ятають як правильно вести машину та навчали кілька бригад.
 
– Чи вплине святкування Львівської залізниці на звичний рух поїздів?
 
– Свято жодним чином не заважатиме звичайному руху потягів. Будуть тільки невеличкі зміни, які стосуються колії на яку подаватимуться поїзди під посадку. Відмін маршрутів не буде, всі рейси здійснюватимуться згідно графіку.