Коляда на Майзлях: поза межі церкви та України


Різдвяний фестиваль «Коляда на Майзлях» у храмі Царя Христа, що в Івано-Франківську, відбувся вже увосьме і тривав вісім днів. Традиційно, церемонії відкриття передувала Архієрейська Божественна Літургія, яку очолив Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Кир Володимир Війтишин, у співслужінні отців Чину св. Василія Великого.

На цьогорічний фестиваль вперше прибув міністр культури України Євген Нищук. Високопосадовець, який і сам родом з Прикарпаття, був приємно вражений різдвяним дійством, пише Галицький кореспондент.

«Ці світлі відчуття, які охопили мене протягом цього часу в храмі, серед рідних мені людей, вірю, дають можливість кожному поновити свій дух, вселити в нього відчуття непоборності, сили, яка відгорне всю скверну, що є навколо; яка допоможе розправити крила; яка подолає тугу; яка дасть можливість ще більше поважати одне одного, любити ближнього, допоможе боротися за свою віру, за свій народ і за свою державу», – сказав тоді міністр.

Втім, дійство не обмежилось масштабами одного храму. 14 січня на Вічевому майдані Івано-Франківська в рамках цього фестивалю відбувся концерт. Він надовго запам’ятався всім, хто прийшов у той день до ялинки – адже виступило багато чудових колективів з різних куточків України, а також з деяких країн Європи.

«Дійство по-справжньому вийшло на міжнародний рівень, адже на концерті виступило п’ять закордонних колективів – один з Латвії, один з Литви та три з Польщі. Це добре і для наших артистів, адже вони мають змогу виступити на одній сцені з колективами інших країн, порівняти себе з ними», – розповідає Ігор Данівець, співорганізатор фестивалю «Коляда на Майзлях».

Він відзначає: почути хор чи вертеп наживо означає сприйняти його по-іншому, значно краще. Твердження, слід сказати, однозначно правильне. Адже побачити гру акторів, відчути емоції музикантів, потрапити у різдвяний ритм вертепу та зарядитися святковим настроєм – все це значно краще робити, прийшовши на концерт чи фестиваль особисто.

«Тут присутні і наші колективи! Будуть дітки з Вигоди, буде дуже цікавий виступ хору «Ластівка» – тамтешня хорова школа добре відома в світі. В основному на фестивалі представлений вокально-хоровий жанр, але цього року, наприклад, був і духовий оркестр, що є цікавим новаторством. Сучасна музика, трошечки танцю, спів – все, що пов’язане з колядкою, чудове», – додає Ігор Данівець.

Сам же концерт розпочався виступом хору «Camerton» з польського міста Ополє, одного з міст-побратимів Івано-Франківська. Колектив є лауреатом фестивалю хорів і вже виступав в обласному центрі Прикарпаття – близько десяти років тому. Запальні чоловіки виконали кілька колядок – польських, українських та навіть одну карпатську. Публіка була в захваті – можна було спостерігати, як вирази облич людей за двадцять хвилин змінилися з байдуже-очікувальних на різдвяно-захоплені.

Після бурхливих аплодисментів на сцену вийшли міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків та голова латвійського міста Купішкіс Деніс Бардаускас, щоб сказати вітальне слово. Очільник Івано-Франківська почав з традиційних слів «Христос ся рождає!»

коляда на майзлях-2

«Сьогодні вперше в Івано-Франківську ми почуємо колядки різними мовами – і польською, і литовською, і латвійською, але основне – українською! Вітаю всіх зі Старим новим роком, вітаю всіх Василів та Василин, бажаю здоров’я та всіх гараздів, і щоб Івано-Франківськ завжди збирав таку велику громаду на фестивалі. Хочу щиро подякувати нашим гостям, всім, хто приїхав на «Коляду на Майзлях». Сподіваємось, наступного року до нас приїде ще більше хорів та музикантів. Але той факт, що приїхали колективи з Європи, є дуже важливим. Він показує те, що Івано-Франківськ – безумовно, європейське місто», – наголосив Руслан Марцінків.

Отримавши свою порцію аплодисментів (хоча, звісно, меншу, ніж «Камертон»), мер передав слово Денісу Бардаускасу. Той також привітав всіх з Різдвом та сказав, що отримати запрошення на цей фестиваль було дуже приємно, а ще – що латвійський хор намагатиметься зробити все, щоб вразити франківців. Після всіх цих урочистостей концерт продовжився.

Восьма «Коляда на Майзлях» завершилась гала-концертом 15 січня. Фестиваль, однозначно, відбудеться і наступного року. Як він виглядатиме і хто братиме в ньому участь, покаже час. Але можна точно сказати: у Франківську придумали і щороку втілюють у життя чудове й атмосферне різдвяне дійство, яке не залишає байдужим нікого з тих, хто на ньому побував.