Колишнім акціонерам Привату можуть загрожувати кримінальні розслідування


Колишнім власникам націоналізованого ПриватБанку можуть загрожувати кримінальні розслідування, якщо погоджений з Міжнародним валютним фондом незалежний аудит покаже, що вони свідомо довели банк до банкрутства.

Про це заявила глава Національного банку України Валерія Гонтарева, повідомляє Укрінформ з посиланням на Reuters.

За словами Гонтаревої, для незалежного аудиту активів новий менеджмент ПриватБанку вже найняв компанію Ernst & Young. Крім того, буде відібрана міжнародна компанія для управління проблемним портфелем.

"Це робиться, щоб все було прозоро", - сказала Гонтарева, посилаючись на погоджені з МВФ кроки.

"Міжнародна компанія наймається, щоб не було жодних неринкових умов, жодних оцінок активів за неправильною вартістю, щоб було зрозуміло, хто власники бенефіціарів цих активів і як вони мають намір кредити віддавати", - додала глава Нацбанку.

За її словами, до кінця першого півріччя повинна пройти перевірка здатності компаній, яким ПриватБанк позичив гроші, погасити кредити в найближчі 5-10 років.

"Якщо цього не відбувається, то тоді (було) доведення банку до банкрутства. Це - питання наших усіх правоохоронних органів, і банк подаватиме позови", - сказала Гонтарева, відповідаючи на питання про відповідальність колишніх акціонерів. (У 2015 році Україна включила у банківське законодавство статтю про кримінальну відповідальність за доведення банку до банкрутства).

За словами глави Нацбанку, у неї не було контактів з колишніми акціонерами після націоналізації.

Гонтарева сказала, що окрім реструктуризації кредитного портфеля ПриватБанку регулятор замислюється над вирішенням проблеми непрацюючих кредитів у секторі в цілому, де їх доля зросла до 50% за декілька років економічної кризи і девальвації української гривні. "Велика проблема усієї країни - це NPL, така ж проблема і у державних банків. Ми думаємо, як цю проблему вирішувати, чи потрібна окрема міжнародна компанія, такого класу, як намагаємося знайти для реструктуризації портфеля ПриватБанку", - сказала глава регулятора.

За її словами, банки зможуть добровільно передавати проблемні активи до такої компанії.

Гонтарева також повідомила, що з націоналізацією ПриватБанку доля держави у банківській системі збільшилася до 52% активів з колишніх 30%, і тепер влада обговорює з МВФ шляхи скорочення її в перспективі до колишнього рівня.

Як відомо, ПриватБанк до націоналізації належав вихідцям з промислової Дніпропетровської області Ігорю Коломойському (майже 50% акцій) і Геннадієві Боголюбову (трохи менше 42%). Партнери ділять другий і третій рядок у рейтингу українських мільярдерів - стан кожного Forbes оцінив у 1,3 млрд дол. 

Українська влада наприкінці грудня ухвалила рішення про передачу найбільшого за розміром активів ПриватБанку державі. Уряд випустив облігації внутрішньої позики, щоб докапіталізувати банк, що втратив платоспроможність. Нацбанк зв'язав проблеми ПриватБанку з невиконанням акціонерами вимог докапіталізації і скорочення обсягів кредитів інсайдерам, 97% відсотків корпоративного кредитного портфеля, що складали, на суму приблизно 150 млрд грн.

Зі свого боку, мажоритарний акціонер Ігор Коломойський відкинув звинувачення НБУ, заявивши, що "портфель був збалансованим", а діра в капіталі - "міфічною".