Команда Прикарпатського перемогла у Всеукраїнській олімпіаді з робототехніки


В Одеському національному політехнічному університеті на базі Інституту комп'ютерних систем у партнерстві з ІТ-кластером Одеси відбувся другий відкритий тур Всеукраїнської студентської олімпіади з робототехніки, де роботи-автомобілі влаштували справжні гонки.

Цього року в олімпіаді взяли участь 19 команд із 12 вищих навчальних закладів Одеси, Львова, Івано-Франківська, Харкова, Сум, Черкас, а також були представлені команди з Бреста та Мінська (Республіка Білорусь). 

Програма олімпіади включала два етапи. На першому, теоретичному, етапі кожен учасник відповідав на тестові завдання з робототехніки, електроніки, програмування, а також розв’язував задачі з навігації мобільних роботів, розрахунку параметрів систем керування та створення алгоритмів поведінки робота. На другому, практичному, етапі команди виконували завдання з побудови діючої моделі автономного робота-автомобіля, який повинен без втручання водія автоматично знайти правильну траєкторію руху та якнайшвидше доїхати до фінішу. 

Одне коло траси змагань було завдовжки 50 метрів із прямими ділянками, поворотами,  підйомами та спусками. Цього разу кількість кіл становила 10, а кращому роботу знадобилось близько чотирьох хвилин для подолання півкілометрової дистанції. 

Незважаючи на високу конкуренцію, перше місце посіли студенти Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

«Найскладнішим було протистояння з технічними університетами, де практична робототехніка професійно викладається протягом багатьох років. Ми грали на чужому для класичного університету полі, зазначає керівник команди-переможця, доцент кафедри інформаційних технологій, Микола Козленко. Ми вдячні компанії «Київстар» за призи, які отримала команда. Адже вони допоможуть нашим студентам вдосконалювати навички  програмування мобільних роботів».