Кому з липня не дасть кредит жоден банк


В Україні з 1 липня запрацює реєстр боржників банків. До списку потраплять клієнти, які не повернули як мінімум 372,3 тис. грн. Вони більше не зможуть взяти кредит ні в одному з банків.

"Ігнорувати нові правила банки не зможуть. Вони повинні вносити інформацію про великих боржників до реєстру і не видавати їм кредити. Це може привести до необхідності докапіталізації банків на 10-15%", - розповів фінансовий консультант Василь Невмержицький, пише "Обозреватель".

Раніше участь у подібних реєстрах була не обов'язковою. Крім того, до них потрапляла інформація не від усіх банків.

"Значного впливу на фінансовий результат у вигляді поліпшення якості, ймовірно, не буде. Через те, що бюро кредитних історій вже зараз має якісну інформацію. Вона використовується всіма кредиторами в процесі прийняття рішень", - каже директор департаменту українського банку Олена Колодяжна.

Якщо реєстр введуть, українцям доведеться підписувати у банках додаткові документи. Мова йде про угоду, щоб інформація потрапляла до єдиного реєстру. Відмовитися від занесення особистої інформації до реєстру не можна.

До реєстру вноситимуть ідентифікаційний код, інформацію про кредит, вид діяльності та розмір прострочення боржника. Перед тим, як видавати кредит, фінустанова повинна перевірити, чи є інформація на їх потенційного клієнта в єдиному реєстрі.

За словами банкірів, поступово після запуску реєстру "граничну суму" будуть скорочувати, а кількість українців, які потрапляють в список, буде рости.