Копачі бурштину побили міліцію. Нацгвардія і «Грифон» застосували травматику


У середу, в селі Крупове Дубровицького району на Рівненщині місцеві жителі напали на правоохоронців, які обслідували місця незаконного видобутку бурштину.

Про це повідомляє прес-служба УМВС України в Рівненській області, передає Укрінформ.

«Опівдні, 29 липня, коли працівники міліції обслідували місця незаконного видобутку бурштину у Дубровицькому районі, в селі Крупове на них напали місцеві жителі, які палицями нанесли їм тілесні ушкодження», - йдеться у повідомленні.

Травми були серйозними: численні забої, у одного з міліціонерів зламана нога.

Коли на допомогу колегам прибули бійці спецпідрозділів роти міліції громадської безпеки особливого призначення, «Грифону» та Національної гвардії, їх оточив натовп у понад сотню людей. Силовикам погрожували і навіть намагалися давити їх позашляховиком «Тойота Ленд Крузер». Правоохоронці були змушені застосувати травматичну зброю - спецпристрій для відстрілу гумовими кулями.

Повідомляється, що конфлікт отримав продовження. На спецлінію «102» о 18.30 повідомили, що майже триста агресивно налаштованих осіб заблокували роботу Дубровицького районного військового комісаріату. Слідчо-оперативна група встановила, що ці ж люди перекрили проїзну частину у центрі Дубровиці, поблизу райдержадміністрації. Прокурор Микола Федорчук та тимчасово виконуючий обов'язки начальника райвідділу міліції Сергій Дворак намагались вгамувати натовп. При цьому голова райдержадміністрації Сергій Киркевич підтримував правопорушників, які вимагали видати працівників міліції, що стріляли в позашляховик.

Зазначається, що під час розмови із місцевими чиновниками люди поводились агресивно, шарпаючи представників влади за одяг і нецензурно лаючись. Частина людей була у балаклавах; один з них намагався відібрати відеокамеру у працівника міліції.

Коли ж натовп пішов на правоохоронців, на підмогу працівникам райвідділу прийшли бійці спецпідрозділів та Національної гвардії. Знову були застосовані спецпристрої для відстрілу гумовими кулями. Четверо порушників отримали незначні тілесні ушкодження, їм була надана медична допомога.

Десятьох осіб, затриманих під час сутички, доправили до Дубровицького райвідділу міліції. На звільнення затриманих до райвідділу підійшов натовп, очолюваний нелегальними бурштинокопачами. В одному з ватажків міліціонери впізнали одного з тих, хто напав на них біля села Крупове. На перемовини з правоохоронцями у райвідділ прийшов голова також РДА Киркевич, який вимагав звільнити правопорушників, погрожуючи тим, що обурені місцеві мешканці захоплять приміщення міліції.

Працівники міліції затримали двох найбільш активних учасників та організаторів масових заворушень - 25-річного та 43-річного жителів Дубровиці та села Крупове. Опівночі натовп розійшовся.

Тимчасово виконуючий обов'язки начальника Дубровицького РВ УМВС України в Рівненській області Сергій Дворак зазначив, що відомості за всіма фактами внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 2 статті 345 (умисне заподіяння працівникам правоохоронного органу легких або середньої тяжкості тілесних ушкоджень у зв'язку з виконання ними службових обов'язків), статтею 294 (масові заворушення) та частиною 3 статті 296 (хуліганство).

Нагадаємо, раніше повідомлялось про масові сутички правоохоронців з незаконними добувачами бурштину, які ставалися на Рівненщині 10 та 23 липня.