Коригувальник зізнався, що Маріуполь обстрілювали росіяни


Коригувальник вогню по Маріуполю стверджує, що обстріл проводився російською артилерійською батареєю.

Про це затриманий громадянин України на прізвище Кірсанов повідомив під час допиту, відео з якого було продемонстровано журналістам в СБУ.

За словами затриманого, обстріл здійснювався підрозділом під керівництвом російського офіцера на прізвисько "Пєпєл".

Згодом голова СБУ Валентин Наливайченко повідомив, що перший наказ російським артилеристам про обстріл Маріуполя надійшов від їхнього керівництва о 7:30 ранку 24 січня.

"Обстріл здійснювався 5 разів, але о 14:20 вогонь припинився, оскільки вони отримали інформацію, що до місця, звідки вівся обстріл, вирушили представники ОБСЄ", - заявив він.

Після припинення вогню, за словами Наливайченка, терористи почали відводити озброєння до російського кордону. Він підтвердив, що частина установок "Град", з яких вівся обстріл, була знищена Збройними Силами України, а решту було сховано на території селища Маркіне, а потім відведено на територію Росії.

Журналістам було продемонстровано фотографії залишків снарядів з установок "Град" та "Тюльпан".

"Ракети 1,22 мм вагою 66,4 кілограми, які використовувалися 5 разів дивізіонами "Градів", а також снаряди, які використовувалися російськими "Тюльпанами", постачалися російськими військовими з російських військових баз південного військового округу РФ", - сказав голова СБУ.

"Прикордонна служба ФСБ РФ сприяє ввезенню зброї для злочинів проти людяності, а потім сприяє приховуванню слідів злочинів, запускаючи зброю назад на свою територію", - наголосив він.

Крім того, за словами Наливайченка, для зв’язку між собою артилеристи у цьому випадку користувалися телефонами 5 покоління "Бєлозьор", які використовуються виключно армією РФ. 

Українська правда