Косівська «Килимарка» змагається за півмільйона


Косівська міська рада увійшла у число фіналістів конкурсу проектів «Малі міста – великі враження», що відбувся у Міністерстві культури.

За словами організаторів торік упродовж листопада надійшло 158 проектних заявок до Міністерства культури, а до фінального захисту допущено 20 проектів. Серед фіналістів – проект зі створення арт-центру «Килимарка», ініціатором якого є Косівська міська рада.

За словами міського голови Косова Юрія Плосконоса, проект «Килимарка» має велике значення для міста.

«Косів – специфічний, тут немає залізниці, немає великих земельних ділянок для втілення інвестиційних проектів, тобто для розвитку виробництва чи сільського господарства. Залишається лише – розвивати туризм.  Проте склалося історично так, що у нас дуже багаті традиції ужиткового мистецтва. Віддавна гуцули славилися тим, що свої побутові речі уміли красиво і вишукано оформити, і це вміння стало мистецтвом. Гуцули мають до цього хист, їхні вироби – це витвори мистецтва. Проте приїхати в Косів і знайти справжнього майстра своєї справи непросто. Хтось відправляє свої вироби в Австралію, хтось в Америку. Ніхто не бачить цих мистецьких шедеврів, натомість скрізь є ширпотреб. Тобто зі справжніми представниками ужиткового мистецтва немає зв’язку. І забезпечити комунікацію з митцями Косова покликаний проект «Килимарка» шляхом створення мистецького простору. Важливо, аби усі охочі мали можливість насолоджуватися мистецькими виробами справжніх майстрів. Також прагнемо популяризувати гуцульське ужиткове мистецтво для широкого кола осіб», – розповів Юрій Плосконос..

Юрій Просконос, пояснює, що однією із цілей проекту є створення мистецького простору для студентів Косівської філії Львівської національної академії мистецтв.

Водночас, як зауважив секретар Косівської міської ради, у рамках проекту передбачено створення арт-центру «Килимарка» з виставковою залою, майстернями для проведення майстер-класів, лекційною залою, арт-кафе, сувенірною крамницею та резиденцією, що сприятимуть активному громадському життю локальної спільноти та популяризації традиційної культури серед молоді.

Килимарка впливатиме на формування позитивного іміджу регіону, що підвищить індекс інвестиційної привабливості та створить умови для більш інтенсивного розвитку малого та середнього бізнесу. Ключовою особливістю Килимарки має стати дослідження й переосмислення давніх традицій та автентичних ремесл у контексті сучасних викликів. 

Ідея створення арт-центру «Килимарка» базується в першу чергу на тому, що місто Косів знаходиться на перетині багатьох культур та є осередком розвитку традиційних ремесел, що безперервно передавались від батька до сина, від майстра до учня. Основними ремеслами регіону є ткацтво, гончарство, різьбярство, обробка шкіри, тощо.   

Як поінформували організатори, шляхом проведення відкритого конкурсу буде відібрано шість об’єднаних територіальних громад та малих міст для впровадження пілотних культурних стартапів, що пов’язані із культурною спадщиною, реалізація яких сприятиме подальшому культурно – економічному розвитку територій.

Переможці конкурсу – учасники проекту отримають фінансову підтримку у розмірі не менш ніж 500 тис. грн для реалізації проекту, а також  методичну допомогу у розробці ексклюзивної ідеї та концепції стартапу, супровід під час реалізації та маркетингову підтримку проекту.

«Цей конкурс привернув увагу до стану об’єктів культурної спадщини по всій країні. Переконаний, це стане стимулом для відновлення замків та палаців, започаткування  нових фестивалів та інших культурних проектів. Реалізація місцевих ініціатив у сфері культури надасть позитивного іміджу містам та ОТГ, підвищить  туристичну привабливість територій. Будуть створені умови для розвитку бізнесу та залучення інвестицій», – зазначив учасник експертної ради, виконавчий директор Асоціації міст України  Олександр Слобожан.