Ковальська брама


На початку травня в Івано-Франківську відбудеться «Свято ковалів», яке уже стало традиційним для міста. 14-ий рік поспіль на Прикарпаття з’їдуться ковалі з різних куточків України, учасники та гості з-за кордону. На три дні Бастіон Станіславівської фортеці перетвориться на осередок ковальства.

Тут діятимуть імпровізовані кузні, проводитимуть майстер-класи, розпочнеться ярмарок кованих виробів, а майстри спільно працюватимуть над створенням композиції, яка прикрасить одну із вулиць міста, пише Галицький кореспондент.

Свято і святкування

Фестиваль започаткований у 2001 році і є одним із найбільших ковальських фестивалів у Східній Європі. Одним з основних його завдань є збереження і відродження ковальства як ремесла і як мистецтва. Цьогорічний захід пройде в Івано-Франківську із 6 по 8 травня. У перший день відбуватиметься пленер «Студентська майстерня», у якому візьме участь місцевий ковальський колектив ВПУ-21. А ще різноманітні майстер-класи, де свою майстерність зможуть продемонструвати всі охочі. Увечері заплановано конференції-презентації ковалів.

13077176_868661619923412_52209145_n

Наступного дня гості свята матимуть нагоду відвідати ярмарок кованих речей. А ще цікаві пленери та майстер-класи. На завершення фестивалю  у галереї «Бастіон» відбудеться відкриття 15-ї міжнародної виставки «Орнаментальне ковальство», нагородження номінантів виставки та відзначення кращих робіт фестивалю.

На разі зареєстровані учасники з 11 країн світу – це приблизно 30 іноземців та 200 учасників з України. Свято відвідають представники з Голландії, США, Білорусі, Польщі, Великобританії та деяких інших країн. До 29 квітня триває реєстрація учасників.

“Кількість охочих взяти участь у фестивалі за останні два роки суттєво зменшилася. Це пов’язане зі збройним конфліктом на сході України. Якщо до нас приїжджали учасники із 25 країн, то нині їх стало 11. Це зовсім інший рівень. Дехто боїться. Інші слідкують за новинами, розуміють, що військові дії далеко, за 1000 км, а тут все спокійно. Уряди деяких країн не рекомендують своїм громадянам їхати до нас, адже достеменно не знають, що і де відбувається. Відтак кількість іноземців сильно зменшилася. Як правило, їдуть ті, які відвідували фестивалі раніше. Вони і друзів своїх запрошують”, – розповідає виконавчий директор ГО “Свято ковалів”, голова Івано-Франківського відділення Спілки ковалів України Михайло Клочко.

13082090_1056773577712010_961431622_n

Брама та інші скульптури

Майже щорічно після “Свята ковалів” на вулицях Івано-Франківська з’являється нова кована скульптура. Як правило, виготовляється робота однією із місцевих ковальських майстерень, впродовж фестивалю гості доробляють певні деталі, елементи, які, на їхню думку, доповнюють скульптуру. Їх інсталюють на композицію, яку зазвичай відкривають на наступний фестиваль. Цього року планують створити браму, на якій розмістять емблеми всіх міст-членів “Асоціації європейських ковальських міст”.

“Ми довго думали, якою саме має бути цьогорічна скульптура. Обговорювали декілька варіантів, найближчим часом розпочнемо її створювати. Вона буде розміщена на площі Бастіону. Наразі там вже є брама, її демонтують і встановлять нову. Це, скоріше за все, не відбудеться цього року, можливо, встигнемо до зими, але такі речі здебільшого робляться під час наступного фестивалю”, – зауважив Михайло Клочко.

Гуляючи вулицями міста, можна натрапити на цікаві металеві вироби із незвичними назвами,  подаровані після кожного такого святкування. За попередні роки ковалі залишили композиції «Весна» на площі Ринок, «Букет майстрів» і «Дерево щастя» на вулиці Незалежності, «Великоднє сонце» на валах, «Рамка ковальських традицій» на Лесі Українки, «Карусель» і «Арка міського права» на Низовій. Минулого року, на жаль, пам’ятних скульптур Івано-Франківську не дісталося. Створений ковалями дерев’яний “Хрест єднання”, сакральний монумент миру і єднання, встановили і освятили у  селі Тишківці Городенківського району.

13084279_1056773574378677_1115357971_n

“Позитив” у металі

Цьогоріч ковалі обіцяють і традиційний “позитив”. Мова не лише про хороші враження від самого фестивалю. “Позитив” – це пленер. Крім того, багаторічний проект, де в металі втілені позитивні емоції. На розгляд приймаються ескізи для створення композицій на тему: удача, успіх, радість, добро, натхнення, добробут, достаток, гаразди, стабільність, щастя, любов, благополуччя, гармонія, сила, розвиток, розум, мудрість, тощо… Розмір їх орієнтовно 600х600х800 мм. Майстрам, ескізи яких буде обрано для виконання, надаються матеріали та обладнання, команда помічників, інструменти, безкоштовне проживання та харчування протягом фестивалю. Натомість автори не беруть гроші за свої роботи, виготовляють їх і залишають для міста.

“Щодо “Позитиву” завжди дуже багато пропозицій. Цю тему ми започаткували кілька років тому. Протягом кількох днів виготовляються скульптурки з металу. Приймаються авторські або колективні роботи. Готові скульптури розміщають на вулиці Шевченка”, – підсумовує організатор.