Кожен другий автомобіль аварійної служби «Івано-Франківськгазу» потребує заміни


В автопарку аварійно-диспетчерської служби ПАТ «Івано-Франківськгаз» 52% автомобілів для екстрених виїздів є замортизованими і потребують заміни. Однак кошти на закупівлю нового транспорту для служби АДС держрегулятор – НКРЕКП - у тарифі газорозподільної компанії не передбачив.

Щорічно аварійно-диспетчерська служба «Івано-Франківськгазу» відпрацьовує понад 30 тис. викликів різного рівня небезпеки. Після отриманого диспетчером повідомлення, бригада прибуває до місця виклику в найкоротший термін - не пізніше як через 40 хвилин після виклику. Тому служба АДС «104» працює цілодобово та без вихідних. Для швидкого реагування, екстреній службі передусім необхідний  технічно справний та оснащений автомобіль.

Наразі в АДС використовують 31 спецавтомобіль. Серед них 16  є повністю замортизованими та потребують заміни. Але вже третій рік, з 2015 року, відповідно до розпорядження НКРЕКП  (лист №12328/16/61-15 від 16.11.2015р.), газорозподільним компаніям заборонено закуповувати транспорт для служб «104» за кошти передбачені на реалізацію Інвестиційної програми. Тобто всі 100% амортизаційних відрахувань потрібно спрямовувати на  модернізацію розподільчих газопроводів та споруд на них.

«Щоб закупити хоча б одну машину Volkswagen Transporter,  необхідно понад  800 тис. грн., ще майже 50 тис. – на її комплектацію. А підприємство потребує щонайменше 16  повністю укомплектованих автомобілів», – сказав технічний директор «Івано-Франківськгазу» Ігор Височанський.

Єдиним джерелом фінансування всіх витрат «Івано-Франківськгазу», у тому числі і витрат на оплату праці, модернізацію газотранспортної системи та утримання аварійно-диспетчерських служб є тариф за послуги розподілу газу, який встановлює НКРЕКП. Існуючий рівень тарифу, а це всього 12,3% від загальної вартості газу, є недостатнім для покриття затрат компанії.

Таким чином, є ризик, що вже ближчим часом АДС не зможе вчасно відреагувати на аварійні виклики, що може призвести до виникнення надзвичайної ситуації.