Кожна восьма державна закупівля на Франківщині відбувається з порушенням законодавства


Експерти у сфері державних закупівель громадської організації «Українська Галицька асамблея» презентували проект «Тендер і злочин», метою якого є відстеження державних закупівель і виявлення порушень законодавства та зловживань у цій сфері.

Наразі така робота ведеться у трьох областях України, а саме: Львівській, Тернопільській та Івано-Франківській областях.

За результатами виявлених порушень вони скеровують відповідні листи-запити до контролюючих і правоохоронних органів.
 
«Одним з базових принципів нашої роботи є моніторинг абсолютно всіх державних закупівель в тому регіоні, де ми проводимо діяльність. Ми розуміємо, що державні кошти розкрадаються не лише очевидними багатомільйонними схемами у Києві. Не менші втрати державних коштів відбуваються через «тіньові» схеми на місцях, що криються у державних закупівлях, і їх подекуди виявити значно важче, це потребує часу та постійної, системної робити. Загалом ми провели моніторинг усіх державних закупівель в Івано-Франківській, Львівській та Тернопільській областях за період липень-грудень 2014 року, а це 1800 процедур. І можемо стверджувати, що кожна 8-ма така процедура відбувається з порушення Законодавства України» - говорить Мирослав Сімка, керівник проекту «Тендер і злочин», експерт у сфері держзакупівель.
 
 
У громадськості та журналістів сьогодні є величезні ресурси та попит на те, щоб протидіяти корупції, тож активістів запрошують до співпраці з Українською Галицькою Асаблеєю.
Результатом роботи має стати вироблення рекомендацій щодо удосконалення законодавства з питань державних закупівель та загальної культури розподілу державних коштів.
 
«Для початку варто усвідомити, що  «влада» і «корупція» - це не абстрактні речі. Кожне з цих визначень має конкретну назву і адресу, конкретні прізвища керівників, конкретні обсяги та регіони зловживань. Тому ми не лише виявляємо порушення, ми скеровуємо необхідні запити до прокуратури, держфінінспекції, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, антимонопольного комітету для того, щоб ці структури у відповідності до своїх прямих повноважень, запобігли нецільовому використанню державних коштів і вжили адекватних заходів щодо порушників. За останнє півріччя на основі моніторингу Української Галицької асамблеї було скеровано 65 депутатських запитів», - говорить Юрій Кузько, асистент проекту «Тендер і злочин».
 
З квітня цього року громадським організаціям офіційно дозволили бути присутніми на процедурі розкриття конкурсних пропозицій і здійснювати відеозапис даної процедури. Сьогодні в Україні є вже ряд організацій, які активно відстежують ситуацію в сфері державних закупівель і розкривають корупційні схеми. Це, зокрема, Центр Протидії Корупції, Transparency International, проект «Наші Гроші» і окремі журналісти.