Краса падає на голову: Де у Франківську краще не ходити


Франківська історична архітектура милує око до тих пір, поки не сиплеться. Адже балкони, карнизи, загалом фасади будинків у центрі міста вже давно далеко не в найкращому стані. Про «нутрощі» пам’яток можна промовчати – і так зрозуміло.

Усі про це знають, всі про це говорять, але за ремонт ніхто братися не поспішає, пише Репортер.

Голову краще не піднімати

Минулого тижня з будинку на вулиці Шашкевича, 1 в Івано-Франківську обвалилася ліпнина. На щастя, ніхто не постраждав, адже в останню мить перехожі встигли відскочити від уламків. Люди викликали рятувальників, які обгородили місце обвалу сигнальною стрічкою.

Двірники ліпнину позмітали, стрічку забрали, але фасад будинку продовжує обсипатися. Грошей на ремонт в бюджеті міста нема, бо будівля не включена до «Програми охорони культурної спадщини».

Таких будинків, як на Шашкевича, 1, у Франківську, особливо в центральній частині міста, чимало. Далеко ходити не треба – першим кидається в очі кам’яниця на Незалежності, 30. Складається враження, що ось-ось на голову впаде шматок карнизу, балкон на четвертому поверсі просто закладений шифером, а зі стін сип­леться ліпнина. Кам’яниця була збудована в 1910 році, є пам’яткою архітектури місцевого значення.

Ще одна пам’ятка, яка змушує підняти голову вверх, розташована на Незалежності, 11, збудована в 1913 році. З балкону на четвертому поверсі від карнизу відколюються цілі цеглини. Та на це ніхто не зважає, бо увага прикута до металопластикових вікон столітньої будівлі.

Будинки на Курбаса – це взагалі окрема історія. Подекуди від балконів там залишились лише металеві конструкції.

Трохи краще виглядають кам’яниці на Січових Стрільців. Наприклад, будинок № 25 був збудований у 1906 році, колись там була військова канцелярія. Металеві поручні на його балконах у досить непоганому стані, однак час від часу від фасаду відвалюються шматки штукатурки. А від балкону будинку № 26 ліпнина падає просто на тротуар біля пішохідного переходу. Сусідній будинок – № 24 – весь вкритий тріщинами.

Звернувши на вулицю Чорновола, одразу помічаємо балкон на другому поверсі. У 2016-му від опори балкону відвалилася величезна бетонна брила. Ремонтувати ніхто не брався – досі так і стоїть надщерблене.

Перелічувати аварійні будівлі можна довго. Вони є всюди: на Мазепи, Шевченка, Бельведерській, Грушевського, Гординського, Франка. Та якщо бути точними, то нині в Івано-Франківську нараховується п’ять пам’яток архітектури національного та 559 – місцевого значення, що внесені до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Можна замазати фарбою

Про реставрацію історичних будівель Франківська говорять уже давно. Неодноразово траплялися інциденти, коли частини фасадів, а інколи й цілі балкони обвалювалися просто на тротуар.

Так, ще у травні 2015 року забили на сполох мешканці вулиці Мазепи. Тоді з будинків 5, 7 і 9 почали падати цеглини і розкришені частини карнизів. Після того крику в міському бюджеті знай­шлися кошти на реставрацію. Фасади будівель не лише відремонтували, а й підсвітили. Але тільки фасади…

Та хоча штукатурка вже не сип­леться, та реставрація виглядає сумнівно. Наприклад, у сторічних дверях у будинку № 9 (з атлантами) на одвірку зберігся номер, якими маркували двері у станиславівських кам’яницях. Та під час оголошеної реставрації скляні колись поверхні дверей забили фанерою і все це затинькували свіжою фарбою.

А от пам’ятку на вулиці Гаркуші, 3 врятувати не вдалося. У листопаді 2017 року балкон з четвертого поверху впав на третій, звідти частина обвалилась на другий.

Згодом обвалився балкон на розі вулиць Чорновола – Гординського. Дивом бетонна брила не впала на перехожих, адже зовсім поряд – пішохідний перехід. І як би то дивно не звучало, але про аварійність цього будинку голосно говорили ще з 2010 року. У 2013-му КП «Єдиний розрахунковий центр» (нині КП «Муніципальна інвестиційна управляюча компанія») склало акт про те, що балкони, фасад і покрівля споруди – у незадовільному стані. У вересні 2016-го шматки парапету цього балкона впали на автівку, яка зупинилася пропустити пішохода.

У 2017 році департамент містобудування, архітектури та культурної̈ спадщини уклав договорів на 2 млн грн. Нині риштування вже стоять біля кам’яниць на Шевченка 22-24, Шевченка, 30 і 44, Леся Курбаса 5-7-9.

Фасад кам’яниці на Чорновола, 28 теж відремонтують – з міського бюджету на це виділили 1 171 898 грн. Але чого чекали досі – чи то грошей, чи то сигналу.

Вирішує комісія 

Аби до таких випадків не доходило, міськрада створила комісію, яка має обстежувати фасади пам’яток архітектури і вирішувати, як їх рятувати. Але пам’яток в місті багато, тож робота триватиме не один місяць. Бо ж треба не просто оглянути, а й спрогнозувати, що буде далі, – де, що може впасти.

Наразі вже демонтували округ­лий балкон на Січових Стрільців, 11, який теж обсипався. Роботи проводило комунальне підприємство «Міська аварійно-рятувальна служба» (МАРС). Вони ж взялися «чистити» будинки від архітектурних елементів, які падали містянам на голови, на вулиці Шевченка.

"Таких балконів є багато, але для того, аби демонтувати аварійні елементи, ми мусимо мати рішення комісії та погодження від мешканців будинку, – пояснює керівник МАРСу Олег Бевський. – Якщо люди бачать, що їхній будинок в аварійному стані, то вони повинні звернутися до свого балансоутримувача, який винесе питання на комісію. Тоді комісія проводить обстеження і вирішує, що з тим робити. На жаль, всі будинки в центральній частині міста, яким понад сто років, є аварійними".

На виконання «Програми охорони культурної спадщини Івано-Франківська на 2016-2018 роки» у 2018-му міська рада передбачила в бюджеті 12 млн грн. Як гроші використають і чи буде з того користь пам’яткам, побачимо. Також поки що невідомо, що буде з будинками, які до цієї програми не включені.

А ще можна за тою самою програмою купити на все місто будівельних касок і прославитися на весь світ.