Кредит на житло від держави для молоді: як це діє


Якщо ви плануєте купити житло – держава має спеціальні житлові програми. Згідно з ними вам частково компенсують витрати на покупку житла або дадуть кредит на вигідних умовах.

Які відсотки та умови пропонує держава, і що для цього потрібно зробити – читайте в матеріалі 24 каналу.

Відразу зауважимо – державне фінансування житлових програм в Україні не на висоті. Але спробувати стати їхнім учасником можна, зважаючи на дійсно привабливі умови. 

Які програми кредитування житла від держави існують в Україні

Всього в Україні існує п'ять житлових державних програм. Діючих із них три:

  • пільгове молодіжне кредитування;
  • кредит зі статутного капіталу;
  • "Доступне житло". 

У вас більше шансів стати учасником таких програм, якщо ви належите до категорії молодих громадян. Вони можуть претендувати на участь у всіх трьох програмах. Громадяни старшого віку – у двох останніх.

Ще на дві – здешевлення іпотеки та часткову компенсацію – фінансування від держави в останні роки не передбачене. Але раніше укладені договори за цими програмами продовжують обслуговувати. У профільному комітеті Верховної Ради ініціюють відновлення фінансування усіх програм.

Інституція, яка забезпечує виконання житлових програм за рахунок грошей місцевих та державного бюджетів, – Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву.

Як розповів 24 каналу голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний, саме програма забезпечення молоді житлом урядом продовжена до 2020 року.

Є також низка місцевих житлових програм, які реалізовують регіональні управління Фонду. Всього це – 110 житлових програм. З них:

  • 48 – місцеві програми із забезпечення молоді житлом;
  • 33 програми забезпечення житлом учасників АТО;
  • 26 – комплексні програми, де і молодь, і учасники АТО, і інші категорії громадян.

Але до 70% учасників усіх програм – безпосередньо молодь.

Робота Держмолодьжитла
У Держмолодьжитлі готові допомагати молодим родинам ще більше, було б фінансування

Що передбачає молодіжне кредитування

Надання громадянам, які потребують покращення житлових умов, пільгових кредитів на зручних умовах:

1. Мінімальний перший внесок – 6% від вартості житла.

2. Базова ставка за користування кредитом:

  • якщо немає дітей – 3% річних;
  • якщо є 1 дитина – 0% річних;
  • 2 дитини – за рахунок бюджетних коштів погашається 25 відсотків суми зобов’язань за кредитом;
  • 3 дитини і більше – погашається 50 відсотків суми зобов’язань за кредитом.

Хто може стати учасником програми:
- сім’я, в якій чоловік та дружина віком до 35 років включно;
- неповна сім’я в якій мати (батько) віком до 35 років включно мають неповнолітніх дітей (дитину);
- одинокі молоді громадяни віком до 35 років включно;

Детальніша інформація про умови отримання такого кредиту є на сайті Держмолодьжитло

Які документи необхідні:
- заява про надання кредиту;
- довідка про перебування на квартирному обліку або документи, що підтверджують необхідність поліпшення житлових умов для кандидатів, які постійно проживають на селі;
- довідка про склад сім'ї;
- копія свідоцтва про шлюб, паспортні дані;
- копія свідоцтва про народження дитини (дітей);
- документи, необхідні для визначення платоспроможності (довідка з місця роботи дорослих членів його сім'ї, у разі потреби – договір поруки, інші документи, що підтверджують його доходи);
- звіт про незалежну оцінку об'єкта купівлі-продажу;
- документи, що підтверджують право на перевагу в отриманні кредиту перед іншими кандидатами;
- копія довідки про присвоєння ідентифікаційного номера.

Ці документи претендент має подати до відповідного регіонального управління Держмолодьжитла.

Питання реєстрації

Якщо людина має реєстрацію в одному регіоні, а живе і працює в іншому, чи може вона претендувати на житло там, де живе? За словами Сергія Комнатного, місцеві бюджети фінансують своїх мешканців. Якщо до Львова приїдуть харків'яни чи вінничани, наприклад, то місцева влада їм не допоможе, віддасть перевагу львівським родинам. Натомість при кредитуванні за рахунок державного бюджету таких обмежень немає. Це стосується усіх діючих державних програм. При зверненні до Фонду людина просто має вказати цю інформацію – що хоче придбати житло в обраному конкретному регіоні.

Грошей на житлові програми не вистачає в рази

Держмолодьжитло для фінансування житлових програм подає до Міністерства фінансів бюджетні запити. Минулого і цього року такий запит був на 1 мільярд гривень за програмою доступного житла, і на 1,5 мільярда – на програму пільгового кредитування молоді. Але в бюджеті затвердили зовсім не такі показники. І на 2018 рік, і в проекті бюджету на 2019 – 100 мільйонів на програму доступного житла, і 30 мільйонів – на програму пільгового кредитування молоді через збільшення статутного капіталу. Показники фінансування з держбюджету бажають бути кращими, однозначно.

Фінансування житлових програм
Потреба у фінансуванні державних житлових програм у 10-50 разів більша за фактичне

З фінансуванням із місцевих бюджетів – ситуація краща. У 2015 році мали 66 мільйонів гривень від місцевих бюджетів, у 2016 – 118 мільйонів, у 2017 – 171 мільйон, у 2018 – 235 мільйонів з місцевих бюджетів. На наступний рік передбачають близько 300 мільйонів гривень з місцевих бюджетів на житлові програми.

"Ми намагаємося переконувати і парламент, і місцеву владу, що необхідно фінансувати державні житлові програми. У 2015-2016 роках вони взагалі не фінансувалися. У 2017 відновили, у 2018 ще трошки збільшили фінансування. Але цього мало. Бо потреба велика. А коли людина прийде, стане в чергу, а через 5 років так грошей і не дадуть – ясно, з якими думками про державу вона піде", – розповів Сергій Комнатний.

Скільки українців потребують житла

За офіційними даними, на квартирному обліку перебуває 650 тисяч сімей. Близько 10%-12% – це молоді сім'ї. Це приблизно 70 тисяч молодих сімей. Але керівник Держмолодьжитла не вважає цю інформацію дійсною. Тому що більшість молодих сімей не вірять, що можуть отримати щось від держави, і тому не стають на такий облік. Зневірившись – вони виїжджають з країни. І коли соціально та економічно активна молодь виїжджає – немає жодного позитиву для України.

"Основних причин еміграції називають три: зарплата, загальний політичний стан і відсутність можливості вирішити житлове питання. І житлові програми можуть стати одним із чинників, який зупинить відтік працездатного населення",– переконаний керівник Фонду.

Держмолодьжитло спільно з ЮНІСЕФ проводили соціологічні дослідження щодо питання забезпечення молоді житлом Фондом. Отримали такі результати:

Опитування ЮНІСЕФ
Майже всі учасники опитування вважають державні житлові програми необхідними

Перспективи фінансування житлових програм

За інформацією Держмолодьжитла, у 2018 році було укладено 333 договори за різними житловими програмами. Комнатний відзначив: за 8 місяців поточного року освоїли 60% місцевих бюджетів. А державний бюджет ще не почали освоювати.  Кабінет Міністрів має прийняти зміни до порядку використання цих грошей, і у 4 кварталі Фонд має освоїти 130 мільйонів гривень. За припущенням керівника Держмолодьжитла, до кінця року ще 1000 сімей будуть забезпечені за всіма програмами.

"Враховуючи потребу – це дуже мало. На черзі за програмою доступного житла стоїть понад 8 тисяч сімей, за програмою пільгового кредитування – 6515. У поточному році звернулася 1181 молода сім'я по пільгове кредитування. Задовільнити всіх через низьке фінансування немає змоги", – констатував Комнатний.

У Фонді кажуть, що стараються, як можуть. Всі послуги перевели в онлайн-режим. Щоб скористатися житловою програмою, треба подати заявку через сайт, стати в чергу, і потім так само через сайт можна відслідковувати стан проходження цієї черги, місце в рейтингу, коли підійде черга, кому і коли надана державна підтримка. Онлайн-режим нівелює вплив чиновника на процес і запобігає корупції.

Також є можливість людям самостійно обирати об'єкти придбання на ринку. Щодо захисту їхніх прав – питання дещо виходить за межі впливу Фонду, бо захист прав інвесторів регулюється іншим законом. Але Держмолодьжитла в рамках законодавства має перевіряти забудовників – чи відповідає він вимогам і критеріям, чи веде свою діяльність законно.

Якщо ви чи ваша родина перебуваєте на квартирному обліку як особа, що потребує покращення житлових умов – можете звернутися по державну допомогу. Якщо ні – у найближчих публікаціях сайт 24 каналу розкаже, як це зробити.