Кредит як остання надія: Як прикарпатцям купити житло за рахунок державних програм


Купівля житла для багатьох молодих сімей є непід’ємною ношею, тож придбати омріяні квадратні метри вдається далеко не всім.

До слова, аби хоча б частково вирішити проблему з житлом для бійців АТО в Івано-Франківську нещодавно презентували програму довготривалого пільгового кредитування.

Тож кореспондент Бліц-Інфо вирішив з'ясувати як діє програма та чи зможуть бійці, що повертаються з передової забезпечити себе та свої сім'ї власним помешканням.

За словами директора фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Олександра Кулика, для вирішення житлової проблеми на Прикарпатті діють декілька пільгових програм для забезпечення молоді житлом. Однак в останні роки вони фактично  не фінансуються.

А саме, Державна програма забезпечення молоді житлом на 2013-2017 роки та дві місцеві програми пільгового кредитування: Регіональна цільова програма розвитку молодіжного житлового будівництва в області на 2013–2017 роки і Програма розвитку молодіжного житлового будівництва в м. Івано-Франківську на 2013-2017 роки.

"Програма пільгового довготермінового кредитування на будівництво (реконструкцію) та придбання житла молодих сімей та одиноких молодих громадян має на меті забезпечити житлом пільгову категорію населення. А саме, багатодітні сім'ї, молодих науковців та молодих людей до 35 років. В останні роки до цієї програми додалися й учасники АТО. "Атошники" також входять до переліку осіб, які першочергово або позачергово потребують поліпшення житлових умов", - пояснює чиновник.

Тож, сім’ям бійців пропонують пільговий кредит до 30 років у гривнях. Отримати його зможуть молоді сім’ї (члени сім’ї мають бути не старші 35 років), які перебувають в квартирній черзі, є платоспроможними та мають можливість сплати перший внесок. Варто зазначити, що він становить від ста до двохсот п’ятдесяти тисяч гривень. Відсоток повернення залежатиме від кількості дітей. Якщо у молодого подружжя немає дітей, кредит дадуть під 3% річних. Сім`я, яка має одну дитину, сплачує кредит без нарахування відсотків, дві – мінус 25% від суми кредиту, три та більше – мінус 50%.

"Фінансується програма протягом останніх трьох років тільки за кошти з обласного бюджету. Цьогоріч на неї передбачили 9,5 мільйони гривень, з яких уже закладено 6, ще  3,5 планується додати після перегляду бюджету на друге півріччя 2016 року. Однак цю суму обіцяли підняти, якщо буде попит серед учасників АТО", - розповідає Олександр Кулик.

В обласній спілці учасників АТО покладають на цю програму великі надії. Адже державна субвенція на житло передбачена лиш для сімей загиблих та інвалідів І-ІІ групи, для інших бійців таких привілеїв немає.

За словами заступника голови обласної спілки учасників АТО Андрія Долика, ця програма є реальним шансом молодій сім'ї отримати квартиру.

"Наразі вже 25 чоловік з числа учасників АТО висловили бажання скористатися нею. Та все ж, наразі програма передбачає купівлю всього чотирьох квартир. Звичайно, з обласного бюджету на друге півріччя обіцяли добавити кошти. Однак всеодно виходить , що не всі зможуть скористатися програмою", - обурюється Долик.

Активіст додає, що дорого тільки внести перший внесок. Адже не всі бійці, що повертаються зі сходу є настільки бідними, що не можуть дозволити взяти квартиру у кредит.

Натомість Державна програма забезпечення молоді житлом через останні події в державі протягом двох років з держбюджету не фінансується. Проте, в її рамках діє пільгове кредитування за рахунок власних коштів Фонду. Так, на цей рік передбачено тільки 1,1 млн.

Олександр Кулик зазначає, що перевагою цієї програми є те, що вона дозволяє усім сім`ям, які не користуються правом першочергового поліпшення житлових умов, але обов’язково перебувають на квартирному обліку та мають вік до 35 років, отримати довготерміновий кредит. Його особливістю є те, що він не є безвідсотковим (за користування нараховуються відсотки у розмірі 14,1% річних) та не передбачає пільг при народженні дітей.

"Саме цей кредит дає змогу сім`ям, які мають стабільні доходи, придбати власне нове житло, сплачуючи при цьому щомісячний внесок, який не перевищує, до прикладу, орендної плати за наймане житло. При цьому власний внесок молодої сім`ї для придбання житла становить всього 10 % від його вартості, тобто, якщо, наприклад, 2-кімнатна квартира коштує 550,00 тис. гривень, то 10 % - відповідно 55,00 тис. гривень. Тобто, сплативши ці гроші, молода сім`я придбає власне житло загальною площею 60 м2 та, звісно, певну суму у кредит на 30 років з можливістю дострокового погашення без штрафних санкцій, без перегляду відсоткової ставки та без прив’язки до курсу валют", - роз’яснює Кулик.

Незважаючи на таку привабливість програм, за останні два роки житлові умови покращили тільки 9 молодих сімей, з яких 8 кредитів надано за рахунок коштів обласного бюджету та 1 кредит – за рахунок власних коштів Фонду.

"Оскільки програма не розроблялася виключно для учасників АТО та членів їх сімей, то кредит отримували молоді сім`ї інших пільгових категорій. Проте одна сім`я учасника АТО все ж скористалася її умовами, що дає надію, що й інші наші захисники зможуть вирішити чи хоча би покращити свої житлові умови впродовж цього та наступного років", - підсумовують у Фонді.

Треба зазначити, що багато людей мають сумніви чи варто купляти квартиру в кредит та чи виконає держава взяті на себе зобов’язання.

Тож кореспондент Бліц-Інфо поцікавився у мешканки Івано-Франківська, що й сама скористалась державною програмою, аби купити омріяне житло.

Галина Бялищак розповідає, що у 2005 році скористалася програмою часткової компенсації відсоткової ставки кредитів. Та навіть достроково погасила кредит.

"Програма нам дуже допомогла, дуже рада, що скористалася нею. Щоправда зі сторони держави були незначні затримки – ті відсотки, що ми платили в банку держава нам повертала, але із запізненням. І навіть коли зріст курс долара, держава всеодно повертала", - зазначає пані Галина.