Крилос як призер неймовірності має всі шанси стати Меккою історичного туризму в Галичині


Мальовничий Крилос Галицького району відтепер носитиме горде звання одного з найпрезентабельніших куточків нашої держави. Адже посів друге місце в національному конкурсі «Неймовірні села України-2018».

Переможців визначали у два етапи шляхом голосування на сайті AgroPortal.ua експертів та читачів, які високо оцінили не лише історико-культурну спадщину села, а й активність місцевої громади. Адже цьогорічний формат конкурсу передбачав відбір найкращого бізнес-плану розвитку сільських територій. Крилоська сільська рада подала на конкурс заявку на реалізацію проекту із впорядкування однієї з частин села. Тож саме на це й підуть виграні призові кошти – 25 тис. грн. Сертифікат на вказану суму і диплом призера «Неймовірних сіл України» сільському голові Крилоса Марії Духович вручили в Міністерстві аграрної політики та продовольства України, пише газета Галичина.

«Протягом останніх декількох років у селі вели роботи з розвитку інфраструктури, що дозволило провести вуличне освітлення майже на всій його території. Але вулиця Степана Бандери та територія біля спортивного поля досі залишаються неосвітленими, – розповіла  М. Духович. – Плануємо доробити це, а також облаштувати дитячий майданчик на вулиці І. Франка».

Привітав крилосців із почесним титулом і агрохолдинг «МРіЯ», адже орендує тут землю вже не перший рік. Власне, саме ця компанія й допомогла селянам зробити заявку та подати її на конкурс. Заступник директора кластеру «Карпати» зі зв’язків із громадськістю Ігор Метенька розповідає, що хоч агрохолдинг обробляє тут всього 170 гектарів, він справно допомагає Крилосу реалізовувати соціальні проекти. «Починаючи з 2015 року із соціального бюджету компанії на це село перераховано 66,5 тис. грн. благодійної допомоги. З огляду на ту невелику кількість землі, яку ми тут орендуємо, сума не така вже й мала. Але головне, що гроші використано з користю на поліпшення добробуту громади», – зазначив пан Метенька.

За три роки в конкурсі «Неймовірні села України» взяли участь 575 сіл з усіх куточків України. Крилос гідно заявив про себе як про туристичну перлину Галичини. Мабуть, мало хто з віддалених від Прикарпаття регіонів нашої держави знає, що саме тут була столиця середньовічної Галицько-Волинської держави з фортецею, монастирями, ровами, валами. А тим часом у населеному пункті вдосталь історичних пам’яток: стародавні Успенська церква (XVI ст.) та каплиця (XV ст.), курган «Галичина Могила», Митрополичі палати, вали, національний природний парк з центром реабілітації диких тварин та етнографічним музеєм. Гарна тут і природа – село розкинулось на берегах річки Лукви, що є притокою Дністра. Тож байдужим неймовірний Крилос не залишить нікого. Приїжджайте до села – самі переконаєтеся в цьому!