Квартирний бум: В Івано-Франківську зараз будують понад 80 житлових комплексів


Франківськ активно розбудовується. Десь будинки зводять законно, а десь без документів і з порушенням всіх норм.

Втім, до цього часу точної інформації скільки насправді в місті зводиться новобудов не було, пише Бліц-Інфо.

Наприкінці травня одна з компаній поставила мету оцінити хоча б приблизно що відбувається на будівельному ринку Івано-Франківська. 

"Для підрахунку ми порівнювали інформацію подану на сайтах будівельних компаній з реальною ситуацією на будівельних майданчиках, їздили і знаходили будинки, про яких взагалі немає інформації в інтернеті, спілкувалися з "прорабами", менеджерами з продажу, ріелторами", - розповів франківець Іван Матейко.

За результатами дослідження стало відомо, що в Івано-Франківську станом на липень 2018 будується більше 80 житлових комплексів із кількістю квартир понад 27132. Сюди враховані як ЖК на етапі котловану так і побудовані, але ще не заселені. 

Тобто при умові, що до 2021 року всі ці будинки заселяться - у місті додасться мінімум 50 тисяч жителів. 

Окрім того Матейко оприлюднив кілька спостережень які зафіксували під час дослідження:

  • Будівельний бізнес може чекати два варіанти розвитку: або у місті реально продасться така кількість квартир і до 2021 року населення збільшиться на п’яту частину, або буде обвал і нас чекатимуть довгобуди.
  • При умові зростання населення на 50 тис - місто чекатиме інфраструктурний колапс. І тут мова йде не лише про школи/садочки. Транспорт, відпочинкові зони, прибирання сміття, неконтрольоване будівництво торгових точок - це те з чим наразі влада працює реактивно, тобто реагуючи пост-фактум на існуючі проблеми. 
  • Крім того, як це не парадоксально, місту бракує якісного великого торгового центру. Великого і якісного. Наприклад, навіть румунський Брашов при населенні 275 тис - має кілька торгових центрів, найбільший з яких Coresi Shopping Resort - може сміливо позмагатися по площі з київським Ocean Plaza.