Квиток у смартфоні. В Івано-Франківську запровадили електронні квитки у тролейбусах


Минулого тижня у Франківську презентували новацію від міської влади – електронний квиток у тролейбусах. Тепер розрахуватися можна з допомогою смартфона, зісканувавши спеціальний QR-код.

Керівник КП «Електроавтотранс» Віталій Голутяк розповідає, що поки можна придбати повний чи пільговий квиток – за 1 і 2 грн відповідно. Але за місяць обіцяють також електронні абонементи на день, тиждень чи місяць, пише Репортер

За словами Голутяка, з міського бюд­жету на це не витратили ні копійки. Розробку програми на себе взяв Приватбанк. Сьогодні з електронним квитком працюють чотири міста: Одеса, Львів, Київ, Івано-Франківськ. І лише у Франківську можна придбати пільговий електронний квиток.

«Івано-Франківськ – одне з перших міст, де впроваджують оплату проїзду через QR-код, – говорить керівник бізнесу платежів та переказів Приватбанку Ігор Гакало. – Купівля електронного квитка займає 30-40 секунд, а сама інновація не вимагає знач­них затрат. Достатньо було розробити коди і розклеїти у тролейбусах».

Голутяк додає, що наразі на кожен тролейбус є по вісім таких наклейок. Частину з них залишили на випадок, якщо їх здиратимуть. До слова, поки електронний квиток можна придбати лише у Приват24, та незабаром послуга буде доступною для всіх банків.

«Гроші потрапляють одразу на рахунок підприємства і це дозволяє отримати швидкі дані – контролювати трафік пасажирів, зрозуміти, коли час пік, – розповідає Віталій Голутяк. – За перший тиждень послугою скористалися майже 100 клієнтів. Але й паперові квитки залишаються, бо ми розуміємо, що є сила звички, готівка».

Для оплати треба здійснити ряд маніпуляцій – увійти в мобільний додаток Приват24, обрати опцію «сканувати код», навести камеру на той код, далі – обрати тип квитка: разовий повний чи пільговий, картку для оплати і ввести пароль. Потім на екрані завантажиться електронний квиток, з датою, часом оплати і номером тролейбуса. Для абонементів додатково ще розроблять анімацію, щоб уникнути шахрайства.

Все ж дати дві гривні водієві тролейбуса чи контролеру – якось швидше і зручніше. Бо з QR-кодом треба ще побавитися. А крім самого смартфону, потрібен ще 3G-інтернет, мобільний додаток Приват24, гроші на банківській карті – хоча б 2 грн для проїзду в один кінець. Ну і головне, вільні руки. Хоча в наших реаліях для жінок це малоймовірно. В них точно є жіноча сумка, а крім неї, часто – пакет, а то й два. Куди тут ще й смартфон?

«WiFi для цієї послуги не передбачений. До дня міста ми у всіх тролейбусах встановимо систему сповіщення пасажирів – будуть великі екрани із зупинками, до цієї системи входить і GPRS і WiFi передатчик, щоб оперативно знімати дані. Це додаткова опція, яка не має стосунку до QR-коду», – каже Віталій Голутяк.

А ще ж є завершальний штрих – прид­бавши електронний квиток, його на смартфоні треба показати водієві чи контролеру. А в час пік як?

Голутяк запевняє, що водієві тролейбуса не заважатиме, якщо пасажири приходитимуть до нього зі своїми смартфонами. Каже, водій і так має відволікатися, бо мусить продавати квитки, давати здачу. А контролерів на всіх не вистачає.

Цікавимося у контролерки, як вона перевірятиме квиток на смартфоні. Пояснює, що треба пальцем повозити, якщо гортається – дійсний, як ні – значить це фото.

За тиждень знову сідаємо в тролейбус, щоб побачити, як жваво франківці користуються нововведенням.

Сідаємо біля «Космосу» в тролейбус № 2. В салоні людей небагато і зісканувати штрих-код намагається лише «Репортер». Решта пасажирів уважно слідкують. Відчуваєш себе частиною атракції. Контролер чекає. Показуємо їй результат. Жінка каже, що сьогодні бачила ще двох таких «сучасних» пасажирів.

Назад біля «Кроку» – теж у № 2. Хоч на зупинці табло електронне, тролейбус під’їжджає старенький. І в ньому QR-кодів немає зовсім. От вам і новація. Голутяк згодом пояснює, що лише на два тролейбуси поки не наліпили стікери. І запевняє: 20-25 пасажирів на день купують електрон­ні квитки. Це при тому, що на маршрути щодня виїжджає 35 тролейбусів.

«У новіших тролейбусах трохи інакший салон, приємніший, то, може, там люди і оплачують через код, – розповідає контролер у старенькій «двійці». – Знаю, що є таке нововведення, але ще не бачила, як воно працює. Подивіться, хіба люди, які їздять тролейбусом, мають гроші на смартфон? Проїзд дві гривні, а на смартфон треба дві тисячі. Я таких грошей не маю. А ви маєте?», – запитує у жінки поряд. Обидві посміхаються.

Міський голова Руслан Марцінків на офіційному запуску послуги «електронний квиток» запевнив, що ця новація – потрібна і дуже сучасна річ:

«Комунальний транспорт виконує значну соціальну функцію – по-перше, ціна дві гривні, по-друге, без обмежень їдуть пільгові категорії і студенти за 50 % знижки. Тому ця послуга буде найбільш корисною для студентів, які користуються смартфонами – їм буде простіше. А молодість швидко минає, тож незабаром коло користувачів буде достатньо великим».

А от коли такі новації запрацюють у маршрутках міста, ще невідомо. Андрій Гіглюк, заступник начальника управління транспорту і зв’язку, розповідає, що впровадження електронного квитка в маршрутках – більш тривалий процес. Нині за це мова не йде.

«Приватні перевізники матимуть в маршрутках валідатори, які зможуть зчитувати такі квитки, – каже Гіглюк. – Зараз стоїть питання обладнання, яка компанія його постачатиме і на яких умовах – на правах оренди, чи валідатори закуплять за кошти міського бюджету. На них є різні цінові пропозиції. Нормальні пристрої, які б приймали усі картки, коштують від 1,5 тисячі доларів за один».

Гіглюк додає, що перевізники не проти електронних квитків, якщо обладнання придбають за гроші міста.