Легенди Станиславова. Хрест без анотації


Мало хто знає, де в Івано-Франківську є вулиця Владики Сімкайла. Вона виникла відносно недавно, тягнеться паралельно Меморіального скверу та сполучає вулиці Бандери та Мельника.

І всі будинки там приписані до сусідніх вулиць, як, наприклад Мельника, 9б. Цю семиповерхівку звели наприкінці 2000-х на території колишнього дитячого садочку, пише Репортер.

Поруч з будинком є вертикальна мармурова плита з хрестом, обгороджена невисоким парканчиком. І там нема жодного напису – просто хрест і все.

Буває, мешканці будинків навмисно ставлять на подвір’ях каплички чи хрести, аби територію не забудували. Втім, той камінь поставили тоді, коли багатоповерхівка вже стояла. Навіщо?

Директор музею «Герої Дніпра» Ярема Кваснюк каже, що під час війни на цвинтарі ховали німецьких та угорських солдат. Поховань було так багато, що за межами кладовища відкрили нові поля. Ці братські могили приблизно відповідали території ігрового майданчику садочка. Коли почалось спорудження будинку, у котловані віднайшли людські рештки. Аби не зупиняти будівництво, виконроб наказав тихенько зарити кістки в куточку будмайданчика, а потім там поставили кам’яний знак.