Легенди Станиславова. Коротка вулиця із довгою історією


З понад 530 івано-франківських вулиць найкоротшою є вулиця Труша — 65 метрів. Крім того, вона є ще й найвужчою — лише шість метрів, тому ніколи не знала тротуарів.

Сто років тому станиславівські газети писали, що двом фіакрам тут ніяк не розминутись. Ну, автівкам там нині точно нічого робити…пише Репортер.

Натомість ця крихітка має довгу історію, бо ж виникла ледь не одразу по заснуванню міста. Спочатку вона називалася Божнича, адже впиралась у головну синагогу-божницю, що стояла на місці скверика Руської Трійці. Німецькі окупанти старовинну синагогу розібрали, а вулицю нарекли Темною. Після війни вона була Короткою, доки у 1960-х не отримала ім’я радянського актора Василя Качалова. Від 1995 її перейменували на честь видатного українського художника Івана Труша.

Цікаво, що юридично до неї належить лише одна кам’яниця — та, що під номером 4. Решта будинків виходять на Труша бічними фасадами і приписані до перпендикулярних вулиць.

Є навіть картина з цією вулицею. Ні, не авторства Івана Труша. Полотно намалював станиславівський художник Еміль Дубрава у 1935 році. Називається вона — «Вулиця Божнича».