Легенди Станиславова. Макдональдс


Серед франківських молодших класів дуже популярні екскурсії до Львова. Але якщо ви думаєте, що дітей притягують тамтешня історія та архітектура, то страшенно помиляєтесь.

Перше питання, яке гід чує від маленьких туристів: «А коли ми підемо у Макдональдс?», пише Репортер.

До речі, у Франківську теж є свій Макдональдс. Щоправда, ані гамбургера, ані чизбургера вам там не продадуть. Йдеться про споруду на Сахарова, 26. Її почали зводити ще за радянщини як офіс обласних професійних курсів. Проект розробив архітектор Ярослав Гуменюк. Потім настала економічна криза, й недобудована коробка довго вдивлялася у світ порожніми вікнами.

На початку 2000-х довгобуд таки довели до логічного завершення та відкрили там філію Прикарпатсь­кого університету – Інститут мистецтв. Його пофарбували в ядучі червоно-жовті кольори, що сильно нагадували стилістику знаменитої мережі фастфуду. Не дивно, що будівлю одразу охрестили Макдональдсом. Правда, з часом фарба вигоріла, тож тепер споруда дещо втратила свій «американський шарм».

Цікаво, що коли виш відкрився, то називався – Інститут культури і мистецтв. Але через кілька років культура в назві десь поділася. Може, для того, аби раптом не плутали з київським закладом Поплавського?