Легенди Станиславова: Незнайомці на мості


Що не кажіть, а за 100 років наше місто сильно змінилось. Тому, коли дивишся на деякі старі фото, довго думаєш: а звідки то знято і чи взагалі це Франківськ?

Ось приклад. У 1915 році російське залізничне відомство видало «Альбом видов сооружений железных дорог Галиции». Оце фото – звідти. Є підпис, видно ріку, підірваний міст, а позаду – якусь промислову споруду з димарем. Серед користувачів соцмережі Facebook розгорілася палка дискусія. Хтось висловив припущення, що це Бистриця Надвірнянська, фотограф знімав з боку Хриплина, а димар – це міська електровня. Втім, її збудували у 1928 році, а фото – 1914-го, пише Репортер

Ключ до розгадки дав мосяжник Всеволод Бажалук, який, будучи досвідченим рибалкою, зауважив, що ріка на фото тече справа наліво. Якщо це Бистриця Надвірнянська, то зйомку робили з боку Станиславова, а на протилежному березі мав бути Хриплин. Але там тоді не було промислових об’єктів.

Розглянемо інший варіант. Це Бистриця Солотвинська, фотограф стоїть на Пасічній. Може, спиртзавод? Якби це був автомобільний міст, то цілком можливо, але ж то залізничний, а він значно лівіше.

Довелося брати карту, класти лінійку та визначати ракурс зйомки. Тоді димар має бути десь між теперішніми вулицями Максимовича і Богдана Хмельницького. Зараз там підприємств не бракує, а тоді? Беремо мапу Станиславова 1919 року. У згаданому районі, на вулиці Новий світ (Хмельницького), зазначена цегельня. Вона так і називалась – «Новий світ», належала пану Соммеру, вважалась другою за потужністю і щороку випускала до 2 млн штук цегли. Нині там аптечні склади.

Отже, фото ідентифікували. Тепер, як пожартував той же Бажалук, залишилось з’ясувати, хто стоїть на мості.