Легенди Станиславова. Презент від космонавта


Ті франківці, кому за тридцять і більше, напевно, добре пам’ятають космічну ракету, що колись стояла перед Вір­менською церквою. Тоді там був музей релігії і атеїзму.

Цей експонат мав ілюструвати досягнення сучасної інженерії, наукової думки, а екскурсоводи постійно наголошували, що, мовляв, на орбіті жоден із космонавтів Бога не бачив, інформує Репортер.

Легенда 38

Місцеві казали, що та ракета не справжня – звичайний муляж, виготовлений на локомотиворемонтному заводі. Однак відомий у місті фотограф Любомир Стасів стверджував, що то таки ракета (чи тренувальна капсула), яку Франківську подарував космонавт Георгій Береговий. Пізніше цю версію підтвердив ще один старожил – Богдан Кудлак – який тоді навчався у музичній школі біля Вір­менської церкви. Він згадує, що звідкись привезли величезний дерев’яний ящик, який довго лежав під стіною музею. Потім його розламали, витягли оту ракету і встановили на спеціально впорядкованому майданчику.

Між іншим, космонавт Береговий мав до нашого міста пряме відношення. У 1944 році він, як командир ескадрильї 671-го штурмового авіаполку, брав участь у повітряних боях над Станіславом. Пізніше, за непідтвердженою легендою, він опікувався юним Вітею Януковичем, клопотав щодо скасування тому судимостей і взагалі допомагав по життю. Навіть доволі широко гуляла інформація, що Янукович був позашлюбним сином космонавта – ще той «подарунок»