Легенди Станиславова. Як хотіли вбити центр


Сучасний Франківськ важко уявити без площі Ринок. Вона є історичним центром, улюбленим місцем мешканців і туристів, навіть незважаючи на недолугі втручання сучасних забудовників.

Але був момент, коли місто могло втратити свою перлину. Ще раніше чув, що за радянщини існував проект з’єднати площу Ринок і майдан Шептицького, а для цього завалити цілий квартал. І от недавно знайшов тому підтвердження, пише Репортер.

Легенди Станиславова. Площа Ринок. 1968 рік

Справді, на початку вересня 1967 року міськ­ком влаштував круглий стіл із журналістами, на якому говорили про реконструкцію Івано-Франківська. Серед доповідачів був головний архітектор міста Леонід Попиченко. Він пообіцяв завершити розбудову Набережної та анонсував масштабне житлове будівництво на вулиці Гагаріна (Вовчинецька) – в напрямку села Вовчинець.

Та найцікавіше у промові стосувалося площі Ринок. Там мав бути «справжній» центр міста. Площі перед готелем «Надія», як і самого готелю, тоді ще не було, тож офіційним центром вважався теперішній Вічевий майдан. Але це не мав бути простий переїзд – площу Ринок планували реконструювати. А для цього, як казав Попиченко, «будуть знесені усі малоцінні будинки».

Аварійні будинки на площі Ринок. Фото з колекції Олега Гречаника

Цікаво, які саме будинки він вважав малоцінними? Польські кам’яниці, що пережили Мармулядову пожежу, чи австрійські триповерхівки XIX століття? Окрім них і ратуші, на площі більше нічого не було.

Що мало постати натомість? Не повірите – «тут буде споруд­жено цирк, міський будинок культури, обласну бібліотеку на один мільйон книг, шістнадцятиповерхові будинки».

Якби той план реалізували, історичний центр Франківська мало чим відрізнявся б від Позит­рону чи Пасічної. Може, в тому й була задумка?