Лікарі б’ють на сполох: будівельні матеріали погіршують здоров’я українців


За оцінками фахівців, до 60% житла в Україні може бути небезпечним для здоров‘я

«Ауру» половини осель псують будівельні та ремонтні матеріали – азбестомісткі матеріали, деревостружкові і деревоволокнисті плити, мінеральна вата, синтетичні килими, лінолеуми, шпалери на вініловій основі, лаки та фарби не на водній основі. У 30% небезпечних квартир віку їх мешканцям вкорочує побутова хімія і електроприлади, у 20% - повітря, яке проникає з вулиці. Однак 83% українців заявляють, що не бачать зв’язку між своїми хронічними недугами та умовами, в яких проживають, пише газета «Високий замок».

Формальдегід, фенол, солі важких металів, хімікати, які містяться у мийних та очисних засобах, вихлопні гази – от що кожної секунди потрапляє у легені українців, осідає на їхній шкірі та потрапляє у шлунки. Не дивно, що захворюваність на рак, бронхіальну астму та алергію в Україні щороку зростає, а міцним імунітетом можуть похвалитися одиниці.

– Схильність до алергії успадковується. Не хворіли на алергію тато-мама – і дитина не буде. Чому тоді медики рекомендують всім без винятку будувати житла з екологічно чистих матеріалів та не купувати дешевих меблів?

– Щоб розвинулася алергія (яку ви успадкували), потрібно створити для цього умови, - пояснює асистент кафедри клінічної імунології та алергології Львівського національного медичного університету ім. Д. Галицького, дитячий алерголог лікарні “ОХМАТДИТ” Роксоляна Головин. - Часто матусі приводять на прийом діток, свист у легенях яких можна почути дистанційно (не треба навіть стетофонендоскоп прикладати). Мами розповідають: симптом з’явився після ремонту у помешканні. До того дитина ні на що не скаржилася.

– Чим небезпечні грибки?

– Можуть виступати у ролі інфекційних агентів – уражати слизові верхніх та нижніх дихальних шляхів (носа, горла, трахеї, бронхів, легенів). Поселяючись на слизовій, грибки починають активно розмножуватися. У деяких людей можуть викликати алергічні реакції. У хворих на бронхіальну астму плісняві грибки роду Alternaria підвищують ризик смерті.

– Що краще – фарба чи шпалери?

– Якщо виробник пропонує купити вам “дихаючі шпалери”, знайте - вас намагаються обдурити. Шпалери можуть “дихати”, а от стіни, залиті клеєм - навряд. Краще нанести на цеглу штукатурку, а зверху тонким шаром – фарбу. Хоча також питання: чи можемо довіряти тому, що написано на банці?

Відповідаючи на питання, як же все-таки людям уберегтися від шкідливого впливу будівельних та оздоблювальних матеріалів, Володимир Загородній, Голова Української федерації роботодавців охорони здоров’я, заявив:

– Комфорт повинен бути безпечним. По-можливості, під час будівництва та ремонту житла треба відмовитися від матеріалів, які входять в "групу ризику". Це матеріали, де перевищення концентрації шкідливих речовин зустрічається найчастіше, або, коли структура цих матеріалів сприяє накопиченню шкідливої для організму пилюки. Серед них – азбест, ДСП, мінеральна вата, лінолеум та синтетичні килими, шпалери на ваніліновій основі, лаки, фарби, розчинники не на водяній основі.

Скажімо, будівельні матеріали, котрі містять азбест (шифер, азбестові труби, муфти, опалювальні котли) можна замінити більш безпечними аналогами як-от черепиця, бетон, металеві труби, які не містять азбесту. Замість ДСП, ДВП можна застосовувати дерево та МДФ, замість мінеральної вати для теплоізоляції стін та стелі -- піноскло, пінопласт. Нешкідливими є лаки, фарби на водяній основі, як і паркет, ламінат, паперові шпалери, якими можна відповідно замінити лінолеум, синтетичні килими та шпалери на вініловій основі».