Лілія Зеленко стала поліцейським-омбудсменом з прав людини в Івано-Франківській області


Лілія Зеленко з Коломиї стала однією із 22 обласних омбудсменів з прав людини у Національній поліції України.

Відтепер не лише у столиці, але і в областях полісмени будуть моніторити, як дотримуються прав людини. У Національній поліції створили новий підрозділ – Департамент із захисту прав людини, пише Дзеркало Коломиї.

Відтепер кожен, хто вважає, що під час затримання, допиту чи будь-яких інших процесуальних дій правоохоронці порушили його права, повинен звертатися за допомогою до поліцейських омбудсменів.

Напередодні “поліцейським-омбудсменам” вручили сертифікати. А вже 26 вересня вони роз’їдуться по обласних центрах.

До підрозділу увійшли патрульні, які пройшли конкурсний відбір та інтенсивні спеціалізовані курси. Омбудсменом в Івано-Франківській області стала коломиянкаЛілія Зеленко.

“Омбудсмени будуть працювати в обласних центрах, їхнє головне завдання, щоб вони відвідували відділення і не тільки б виявляли порушення прав людини, а й допомогли поліцейським впроваджувати нові стандарти: як розібратися з порушеннями, як захищати права людини, як вони повинні розмовляти і комунікувати з громадянами України”, – сказала чільниця Нацполіції Хатія Деканоідзе.

Вона зазначила, що громадяни України, які проживають у регіонах і сільській місцевості, зможуть безпосередньо звертатися і повідомляти про факти порушень своїх прав до поліцейських-омбудсменів.