Ліси під загрозою. Уряд хоче передати ліси у користування підприємцям


На Івано-Франківщині лісівники виступають проти передачі лісових господарств у концесію – тимчасове використання юридичними чи фізичними особами.

Кабінет міністрів вважає, що це дозволить значно збільшити загальний економічний ефект від їх діяльності, однак прикарпатські лісівники переконані, що концесія вб’є лісову галузь та призведе до безконтрольних рубок, пише Галицький кореспондент

Нова стратегія розвитку

4 липня уряд затвердив стратегічне бачення управління державними підприємствами, що перебувають у підпорядкуванні центральних органів влади. Згідно з ним, 893 держпідприємства будуть приватизовані. Таким чином, в державній власності залишиться лише 15 особливо важливих підприємств. Зокрема, «Нафтогаз», «Укрзалізниця» та інші державні монополії. У державній власності також залишаться ще 363 об’єкти – це медичні,соціальні, метрологічні та інші суспільно важливі установи.

Окрім того, близько 1255 підприємств держвласності будуть ліквідовані через їх повну господарську неефективність. Також 359 об’єктів, а саме дороги, лісові господарства, аеропорти, будуть передані в концесію, тобто в оренду приватним особам.

Такий крок в уряді пояснюють тим, що зменшення кількості держпідприємств дозволить державі скоротити бюджетні витрати на підтримку значної кількості малоефективних установ. Однак прикарпатські лісівники рішенням Кабміну обурені та вже підготували до нього низку звернень.

Російський варіант

Заступник директора Івано-Франківського управління лісового та мисливського господарства та керівник Товариства лісівників України в області Олексій Голубчак розповідає, що ідея передати лісові господарства в концесію не нова. Колись уже велись переговори, щоб передати 150 тис. га лісів в Карпатах Австрії. Однак, зрештою, від цього задуму тоді відмовились, оскільки суспільство ще було неготове до такого кроку.

«Пройшло стільки років, і наші можновладці знову говорять про концесію. Але зараз суспільство ще радикальніше налаштоване, ніж тоді. По-перше, концесія передбачає ліквідацію державних підприємств, і люди мають бути звільнені з роботи. По-друге, вона майже ніде у світі не практикується, тому що там держава викуповує ліси у людей для того, щоб мати монополію на них», – пояснює Голубчак.

Разом з тим він запевняє, що реформу в лісовому господарстві треба провести. Каже, що ще минулого року був розроблений проект про створення одного підприємства на базі лісових господарств. Зокрема, представники Івано-Франківщини пропонували створити об’єднання на зразок колишнього «Прикарпатлісу». Однак замість тієї реформи уряд вирішив провести концесію.

За словами Голубчака, раніше про таке навіть ніхто не говорив, тому ця звістка їх приголомшила. Він зазначає, що в лісовому секторі економіки області працює понад 20 тис. працівників. Тому якщо вони втратять роботу, то почнуться голодні бунти.

До того ж, каже лісівник, концесійна модель ведення лісового господарства в країнах Європи також себе не виправдала. Наприклад, у Болгарії вона призвела до значного погіршення якості ведення лісового господарства та його економічного стану. Тому держава повернула в управління лісогосподарські підприємства та була змушена вкладати в них кошти. Канада, яка передала в концесію 77% спілих лісів, сьогодні не може впоратися з лісовими пожежами.

«Я був і в Фінляндії, і в Швеції, але там хочуть, навпаки, забрати ліси з приватних рук і віддати державі. Те, що робиться в нас, – це чисто російський варіант. Хоча там це призвело майже до загибелі лісового господарства», – підкреслює Олексій Голубчак.

Миттєвий дерибан

З цього приводу товариство лісівників області звернулося до обласної ради, а профспілка працівників лісового господарства та громадська рада при Державному агентстві лісових ресурсів України – до президента, голови Верховної Ради та прем’єр-міністра.

Голова асоціації деревообробних і лісозаготівельних підприємств Західної України та член громадської ради Ігор Соболевський розповідає, що відповідне звернення прийняли на з’їзді в Києві. Він також визнає, що лісове господарство треба реформувати, однак люди, які придумали концесію, змушують лісгоспи займатися комерцією. Хоч вони, згідно з новим Лісовим кодексом, не повинні цього робити, а мають займатися лісовідновленням та лісозбереженням. Відтак лісгоспи повинні забезпечити сировиною підприємства, щоб вони могли виходити на новий рівень виробництва та були конкурентоспроможними.

«Підприємства змушують створювати у себе лісопильні підрозділи і перетворюють Україну на лісопилку. Польща має лісів набагато менше, ніж ми, але вони продали за 2016 р. на 27,5 млрд. продукції, а ми – на 2,5 мільярда. Ми гонимо кругляк, а вони продають продукцію закордон. Концесія – це один з методів миттєвого дерибану та знищення лісу і промисловості в інтересах кількох осіб. Приватну структуру цікавить, як заробити гроші, – і все», – наголошує пан Ігор.

Соболевський переконаний, що приватники просто винищать ліс, а потім передадуть ті території назад державі. Тому це неприйнятно для України. Адже, наприклад, в нашій області є дуже багато районів, які залежать від деревообробки. «Якщо зайде іноземна компанія, то вона забере ліс, там його продасть і там сплатить податки. А звідки ж тоді Україна візьме гроші? 80% валюти на Прикарпаття приходить від деревообробки. Ми поховаємо регіон, якщо ляже деревообробка. Це вб’є державу, тому не можна цього робити”, – підкреслює він.

Соболевський сподівається, що облрада прийме рішення про недопущення жодних концесій. Він підозрює, що концесія вигідна її ініціатору, тобто уряду. Мовляв, Кабмін це робить, щоб розрахуватися українськими лісами за кредити.

Не згідні з концесію і науковці. Зокрема, доктор сільськогосподарських наук, професор Іван Калуцький каже, що його почало аж трясти, коли він дізнався про це. За його словами, як тільки лісгоспи починають відходити від реорганізацій та нормально жити, одразу ж для них готується щось нове.

«Чесно кажучи, я не бачу підґрунтя для цього. Я проти концесії. Вважаю, що на сьогодні не можна знову починати руйнувати те, що з тяжкою бідою підняли. Тільки лісгосп починає підніматися, як його хочуть приватизувати. Таким чином не дають розвиватися», – вважає вчений.

На думку пана Калуцького, на захист лісових господарств та загалом лісів від приватників має стати обласна рада й об’єднані територіальні громади. Він зазначає, що 626 тис. гектарів в області вкриті лісами. Крім того, на території державних лісогосподарських підприємств є ліси, які виключені з користування, і вони, як і природно-заповідний фонд, не можуть бути передані в концесію.

Хороша ідея

Якщо деякі облради, наприклад, Львівська, Хмельницька, вже виступили проти концесії та направили в Кабмін звернення, то Івано-Франківська поки що не поспішає цього робити. Заступник голови Івано-Франківської облради Сергій Басараб каже, що наразі це питання не розглядається, адже до них не надходили ні звернення, ні інші документи з цього приводу. Мовляв, якщо будуть якісь документи, то їх вивчать і приймуть рішення.

«Думаю, що передача лісгоспів у концесію – це хороша ідея. Все переходить на якісь комерційнірейки. Це краще, ніж заразнезрозуміло що відбувається. Я був у Тюрінгії (Німеччина), і там лісгоспи, які передали в концесію, нормально функціонують. Тюрінгія має таку ж площу, як наша область, але там у два рази більше рубають лісу, і ніяких проблем», – підкреслює він.

Однак Басараб додає, що там є контролюючий орган і ніхто навіть не задумується про те, щоб вкрасти деревину чи проводити стихійні рубки.